Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Општина Медијана поделила радост са најмлађима обележавајући Врбицу

rssBookmark and Share

Ниш 20.04.2019. Јужна Србија Инфо

Поклонима за најмлађе, Лазарева субота обележена је и ове године у организацији Градске општина Медијана. На Врбицу, како се овај празник у народу још зове, највећа нишка општина традиционално најмлађим суграђанима поклања звончиће, венчиће и књиге, у сарадњи са свештенством Храма Светог цара Константина и царице Јелене и Одредом извиђача „Вожд Карађорђе“.

Општина Медијана поделила радост са најмлађима обележавајући Врбицу

Председник Скупштине ГО Медијана, проф. др Жарко Ранковић нагласио је да је ово једна у низу манифестација које за најмлађе становнике Ниша организује највећа нишка општина, у жељи да сачува традицију и празник „дечије радости“ учини што радоснијим и занимљивијим новим генерацијама.

И ове је године било велико интересовање да се дође до „медијаниног“ звончића, брижљиво уплетеног врбовог венчића и књиге која је ове године пратила 11. Медијанин фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Иначе, Лазарева субота која пада уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. 

Хришћански празник Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана бере се олистало пруће од врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу. 

 


#   Ниш   Медијана градска општина   Жарко Ранковић   Исус Христ   Врбица   Лазарева субота
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима