Južna Srbija Info

Opština Medijana podelila radost sa najmlađima obeležavajući Vrbicu

rssBookmark and Share

Niš 20.04.2019. Južna Srbija Info

Poklonima za najmlađe, Lazareva subota obeležena je i ove godine u organizaciji Gradske opština Medijana. Na Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najveća niška opština tradicionalno najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, venčiće i knjige, u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“.

Opština Medijana podelila radost sa najmlađima obeležavajući Vrbicu

Predsednik Skupštine GO Medijana, prof. dr Žarko Ranković naglasio je da je ovo jedna u nizu manifestacija koje za najmlađe stanovnike Niša organizuje najveća niška opština, u želji da sačuva tradiciju i praznik „dečije radosti“ učini što radosnijim i zanimljivijim novim generacijama.

I ove je godine bilo veliko interesovanje da se dođe do „medijaninog“ zvončića, brižljivo upletenog vrbovog venčića i knjige koja je ove godine pratila 11. Medijanin festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Inače, Lazareva subota koja pada uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih. 

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. 

 

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   Žarko Ranković   Isus Hrist   Vrbica   Lazareva subota
@


 


[ Dodaj komentar ]