Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена прва деоница “Ауто-пута мира“, Ниш - Мерошина

rssBookmark and Share

Мерошина 26.07.2023. Дејан Тасић РТС

Отворена је прва деоница “Ауто-пута мира“, који ће, када се заврши, повезати Ниш и Мердаре. Реч је о деоници Ниш–Мерошина, од наплатне станице до петље код Мерошине, дугој пет и по километра. Деоница ће за саобраћај бити отворена од 13 часова, каже председник Србије Александар Вучић.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Истиче да је овај пут од изузетног значаја за Србију и да ће нас из централне Србије повезати и са Србима и са Албанцима на КиМ, али и са Албанцима у Тирани. Поручује да ће у 2023. бити отворено стотине километара ауто-путева. Нови ауто-пут биће кичма путне мреже на Западном Балкану, поручује амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Председник Вучић је рекао у обраћању окупљенима да смо југ и исток Србије сви заједно потцењивали, а не зна се шта је лепше од тог дела земље.

"Важно је да ојачамо овај део наше прелепе земље, да Топлицу ојачамо, и зато ћемо овде да градимо и од овог места пун профил ауто-пута до Куршумлије", додао је Вучић.

У сваком случају, напоменуо је, то је много новца и важно је из више разлога. “У Прокупљу се завршава индустријска зона и потребно је довести инвеститоре, а без доброг пута ни они неће доћи“, објаснио је председник.

“Хоћу да захвалим нашим партнерима из Европске уније на великој подршци и великој помоћи. Они су нама за овај пут дали 40 милиона евра поклона, то се каже грант, толико смо добили буквално од пореских обвезника Европске уније. Хвала им на томе, то је велики новац за нашу земљу“, истакао је Вучић и посебно се захвалио Европској инвестиционој банци и Европској банци за обнову и развој, који су били добри финансијери по веома повољним условима.

Председник је поручио да је поносан што ће нас ауто-пут повезати и са Србима и са Албанцима на Косову и Метохији – и са Албанцима у Приштини и са Србима у Грачаници и са Албанцима у Тирани.

“Ово ће бити један од најпрометнијих ауто-путева за само 20-30 година. Када гледате ствари, када их оцењујете, немојте гледати (како је) данас, него (како ће бити) за 20-25 година“, напоменуо је Вучић.

Најавио је да ће у Нишу ускоро бити положен камен темељац за нову фабрику која ће запослити 375 људи, и додао да се очекују и друге важне инвестиције у том крају.

Амбасадор ЕУ у Београду Емануеле Жиофре поручио је да ће овај ауто-пут бити кичма регионалне путне мреже, да треба да буде пут мира, стабилности и помирења.

"Пут првенствено представља транспортну руту, али и везу људи у региону. Хоћемо да путеви буду симбол мира и стабилности у региону. Овај пут ће повезивати југ Србије са западнобалканском мрежом и омогућити слободан проток људи, робе и капитала, од Ниша преко Приштине до Тиране и даље", рекао је Жиофре.

Навео је да је ЕУ поносна што овај пројекат реализује са партнерима из ИБРД-а и представницима централних и локалних власти у Србији. Деоница Ниш–Мердаре је, како каже, само први сегмент већег пројекта који ће Ниш и друге градове повезати са Јадраном до Драча.

“Изградња овог пута део је шире слике економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, намењен инфраструктурним пројектима чији је циљ да до 2027. мобилише 30 милијарди евра“, рекао је Жиофре и додао да ће пројекти бити усмерени на то да се искористи потенцијал овог региона.

Навео је да ЕУ и Србија већ блиско сарађују, те да се у склопу те сарадње гради брза пруга Београд–Ниш, а да је Коридор 10 суфинансирала ЕУ.

"Везе које Србија има са ЕУ су јаке, а у будућности ће бити још јаче", истакао је и подсетио да је ЕУ највећи трговински партнер, инвеститор и донатор Србије.

Истакао је да за њега изградња путева представља симбол евроинтеграција.

“Важна нам је политичка дестинација Србије, а то је чланство у ЕУ и наставићемо да радимо заједно на томе“, поручио је Жиофре.

Након обиласка деонице, презентован је и туристички потенцијал Нишавског и Топличког округа. Председник Вучић је најавио да ће се улагати у Ниш и рекао да држава већ помаже радове на нишком Аеродрому “Константин Велики“, где се улаже 1,1 милијарда евра, да се улаже и у комплекс Медијана, који је ове године посетило више од 50.000 туриста.

"Добро је да људи не живе у прошлости, за који дан креће пут Ниш–Брестовац, као и Ниш–Димитровград и кружна обилазница око Ниша. Имате ауто-пут до македонске границе до бугарске границе, а имаћете пун профил и до Прокупља и до Куршумлије", рекао је Вучић.

Мештани на штанду Мерошине рекли су да би им значило да се изграде неки садржаји на Облачинском језеру, на шта је Вучић рекао да ће са Жиофреом посетити то језеро да види може ли тамо нешто да се направи.

На штанду Прокупља мештани су у разговору са Вучићем истакли да им је неопходан новац за основне школе "Ратко Павловић Ћићко" и " 9. октобар".

Вучић је обишао и штанд Општине Житорађе, где се упознао са локалним производима, док је код штанда Општине Блаце пробао локално вино и похвалио "прокупац", а на крају је посетио и штанд Куршумлије.

На штандовима које је обишао мештани су изложили локалне производе, сокове, пите, вина, ајвар.

На крају је разговарао и са радницима "Штрабага" који раде на изградњи овог ауто-пута и поручио да ће, пошто је склопљено доста уговора, бити посла за њих, а и да ће им плате бити веће.

Председник Вучић је рекао да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године, са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем и истакао да Приштина није заинтересована за то.

"Ја мислим да је то јако важно, да будемо спојени са нашом Грачаницом, али и са Приштином, Тираном, Драчем. То нам олакшава посао и напредак, увоз и извоз робе и услуга", рекао је Вучић.

Додао је да Србија може да изгуби много више од тзв. Косова.

"Много више имамо да изгубимо него Курти. Имамо много снажнију економију, људи живе много боље, наше плате су још мало па дупло веће него доле. Када се повећа и просветним радницима, и медицинским сестрама у септембру, па потом и значајаном броју припадника војске, то ће се осетити. Од краја године повећавамо и минималац", рекао је Вучић.

Извор: РТС


#   Мерошина   Александар Вучић   ауто-пут мира
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима