Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Париз: Косово није примљено у Унеско

Bookmark and Share

Париз 09.11.2015. Танјуг, Б92

На данашњој пленарној седници Генералне конференције Унеска, Косово није примљено у чланство те организације, пошто није добило неопхoдну двотрећинску већину.

AП Фото
AП Фото

Од 142 државе коју су гласале, 92 су подржале чланство Косова у Унеску, против предлога било је 50, а 29 државе су биле уздржане, преносе медији.

За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија...

Уздржани су, измеду осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грцка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија, преноси Б92. 

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немацка, Андора... 

Предлог за пријем Косова је претходно образложен да није у питању гласање за признање Косова као државе или за улазак у УН, већ захтев да се "грађанима Косова омогући приступ културним вредностима и образовању", као и да се "на крају подржи мисија Унеска", наводи Б92. 

На другој страни, поновљено је да би пријем Косова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права. 

Претходно је Генерална конференција на предлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај предлог одбијен. 

Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 čланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању. 


#   Косово и Метохија   Бугарска   Велика Британија   УНЕСКО   Париз   Босна и Херцеговина   Генерална конференција Унеска   Северна Кореја   Нови Зеланд
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима