Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pariz: Kosovo nije primljeno u Unesko

Bookmark and Share

Pariz 09.11.2015. Tanjug, B92

Na današnjoj plenarnoj sednici Generalne konferencije Uneska, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije, pošto nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu.

AP Foto
AP Foto

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane, prenose mediji.

Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala tri glasa.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija...

Uzdržani su, izmedu ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grcka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija, prenosi B92. 

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemacka, Andora... 

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtev da se "građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrednostima i obrazovanju", kao i da se "na kraju podrži misija Uneska", navodi B92. 

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava. 

Prethodno je Generalna konferencija na predlog Srbije glasala o odlaganju izjašnjavanja o ovoj temi, ali je taj predlog odbijen. 

Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju. 


#   Kosovo i Metohija   Bugarska   Velika Britanija   UNESKO   Pariz   Bosna i Hercegovina   Generalna konferencija Uneska   Severna Koreja   Novi Zeland
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima