Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odluka o Kosovu u Unesku bila bi neprihvatljiva za Srbiju

Bookmark and Share

21.10.2015. Tanjug

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije poručili su danas da bi, eventualno izglasavanje predloga Albanije za prijem Kosova u Unesko u Izvršnom savetu te organizacije, bilo neprihvatljivo za Srbiju.

Odluka o Kosovu u Unesku bila bi neprihvatljiva za Srbiju

Poslanici većine naveli su i da takva odluka ne bi bila definitivna, budući da će konačno glasanje biti održano u novembru, što, prema njihovom mišljenju, ostavlja dodatno vreme da naša diplomatija preduzme još koraka kako bi to bilo sprečeno.

Opozicija, međutim, postavlja pitanje kako je moguće da Vlada Srbije nije znala da se spremaju negativne stvari po Srbiju i to ne samo kada je u pitanju članstvo Kosova u Unesko, već i kada je u pitanju nemački amandman na nacrt platforme za pregovaračko poglavlje 35.

Na plenarnoj sednici Izvršnog saveta Uneska trebalo bi danas da se glasa o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska u novembru, a o tome se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Poslanik SNS Dragan Šormaz rekao je novinarima da će današnja rasprava biti teška, ali i da država i naša diplomatija čine sve da takva odluka ne bude donesena.

"Koliko god država da bude na našoj strani, to je uradila naša vlada, naša država i diplomatija, to je bukvalno samo naša aktivnost. Očekujem da se borimo, pravda i istina su na našoj strani, ali konačna odluka ne mora da znači da će biti onakva kakva se nama dopada", upozorio je Šormaz.

On je naveo da je bitno da se i dalje borimo i očekuje da će se na kraju, u novembru, cela priča završiti pozitivno po našu kulturnu baštinu.

Socijalista Đorđe Milićević navodi da bi pozitivna odluka bila neprihvatljiva za Srbiju i da to naša država nikada ne može prihvatiti.

Srbija, istakao je on, čini sve da do toga ne dođe i da ukaže na štetnost donošenja pozitivne odluke, da ona ne bi bila u skladu sa Rezolucijom 1244 i kulturološkim i istorijskim činjenicama.

Milićević poručuje da sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom u Briselu, i tako dolaziti do kompromisnih rešenja prihvatljivih za obe strane, a da pozitivna odluka o članstvu Kosova u Unesko može da prouzrokuje zastoj normalizacije odnosa.

"Istina je na našoj strani, ali nam brojke nisu naklonjene. Ne bih da prejudiciram ishod odluke, ali ako bi bila doneta to nije kraj, nastavićemo da se borimo", rekao je Milićević.

Demokrate su poručile da neće raditi ništa što će komplikovati i otežavati i ovako tešku situaciju, ali su upitale kako to da država i Vlada Srbije nisu znale šta se sve sprema.

"Ne prihvatamo da se ne govori da li su ovo iznenađenja i da li se moglo sprečiti, ne mislim samo na Unesko, već i na sitaciju sa nemačkim amandmanom na nacrt platforme za pregovaračko poglavlje 35", rekla je Aleksandra Jerkov, koja čvrsto veruje da su se te stvari mogle znati unapred i da se Vlada Srbije mogla efikasnije odnositi prema njima.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret upitao je Vladu Srbije da li u postignutim briselskim sporazumima piše da Srbija neće sprečavati Prištinu u priključenju međunarodnim organizacijama.

"Ako piše to, a Unesko to jeste, znači da Vlada Srbije pravi predstavu za narod", naveo je Veselinović.

Komentara: 1


#   Aleksandra Jerkov   UN   Kosovo i Metohija   prijem   rasprava   Skupština Srbije   UNESKO   poslanici   Rezolucija 1244   Generalna konferencija Uneska   Janko Veselinović   Dragan Šormaz
@UNESCO @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Perkan, 21.10.2015.:
    Crna Gora i Makedonija glasali za Kosovo u Unesco!


[ Dodaj komentar ]