Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон први пут посетио Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 13.08.2023. Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у петак са амбасадором Велике Британије у Србији Његовом екселенцијом Едвардом Фергусоном који је први пут у посети Нишу. Разговарали су о новим могућностима за сарадњу у области трговине, технологије, културе и образовања.

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон први пут посетио Ниш

Разматрана је и могућност отварања авио линије из Ниша према неком од градова у Великој Британији како би веза Града са овом земљом била додатно ојачана.

Према речима градоначелнице Ниша Драгане Сотировски у Нишу, који је центар Југоисточне Србије, постоји пуно могућности за привредну сарадњу а сам Град се налази у врху градова са повољним пословним окружењем. Предност Ниша је и Аеродром што олакшава комуникацију са светом. Инвестиције као и трговина су приоритет  будући да у овом делу земље нама довољно британских  компанија.

Амбасадор Фергусон је истако да је Србија веома важна земља у овом региону и да има пуно могућности за сарадњу те да ће размотрити могућности за инвестициона улагања. Његова жења је да ревитализује историјске односе  који спајају две земље на којима би се даље развијали савремени односи усмерени на будућност, а који ће бити засновани на узајамном поштовању и заједничким интересима.

Градоначелница Сотировски је додала и да историјске везе које постоје између Града и Велике Британије додатно могу да допринесу будућој сарадњи.

Много тога нас кроз историју повезује почев од Константина Великог и Првог светског рата. У Нишу постоји Енглески дом који су саградиле медицинске сестре из Велике Британије али и Енглеско гробље где су сахрањени британски војници из Великог рата о коме град са посебним пијететом брине, истакла је Сотировски.

Велика Британија у Нишу има и почасног конзула, професора др Петара Бошњаковића који је у великој мери допринео јачању културних веза. Почасни грађанин Ниша био је и сер Томас Липтон, краљ чаја у Великој Британији.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   амбасадор   Велика Британија   Едвард Фергусон
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима