Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аплицирање код европских фондова, инвестиције, туризам и култура, теме при сусрету градоначелнице Сотировски и амбасадора Бугарске

rssBookmark and Share

Ниш 01.10.2020. Јужна Србија Инфо

Његова екселенција Радко Влајков, амбасадор Бугарске у Србији боровио је данас у Нишу. У разговору са градночелницом Драганом Сотровски, истакнута је добра сарадња и пријатељски односи две земље у којима Ниш заузима посебно место што потврђује и стални боравак генералног конзула у Нишу Димитра Цанева.

Аплицирање код европских фондова, инвестиције, туризам и култура, теме при сусрету градоначелнице Сотировски и амбасадора Бугарске

Влајков, пријатно изненађен ставом, енергијом и конкретним предлозима градоначелнице Сотировски, захвалио се на веома добром и коректном односу према припадницима бугарске националне мањине, као и на гостопримству и добром односу према Генерелном конзулату Бугарске у Нишу и навео да ће мотивисати бугарске привреднике да инвестирају на просторима Србије и нишког региона, пре свега.

Многе теме и релани планови на столу

„Софија је најближи главни град једне земље, члан ЕУ, до које се стиже за мање од два сата, то је предност коју Ниш треба да искористи, рекла је новинарима, градоначелница након састанка.

Сотировски наводи, да су Коридор 10, заврштеак ауто-пута од границе до Софије, главног града суседне Бугарске, будући гасовод, модернизација железничког правца према граници, бугарске компаније које раде у Нишу и Србији, припадници бугарске националне мањине, Генерални конзулат Бугарске у Нишу, само неке теме које нас повезују Ниш и Бугарску.

"Раазмотрићемо предлог нашег госта о отварању јединственог простора у Нишу (Бугарски кутак), чијим радом ће бити остварена још боља комуникација у циљу јачања економских односа, развоја туризма, унапређењу културне сарадње, који би био место сусртеа привредних и културних посленика..

Туризам као врло битна грана привреде, треба да буде један од приоритета, и да се не огледа само у боравку бугарских туриста током празника, остаје да две туристичке организације, Софије и Ниша пронађу модел, како би проток туриста са обе старне био што већи и садржајнији, самим тим и економски исплатив.

Такође, покушаћемо да анимирамо бугарске инвеститоре да улажу у изградњу у нашем граду", каже Сотировски.

Искористити бугарско искуство при аплицирању код фондова ЕУ 

Градоначелница Сотировски и амбасадор Бугарске, најавили су заједнички састанак стручњака који раде на изради пројеката како би унапредили прекограничну сарадњу и били ефикаснији у аплицирању за средства из фондова Европске уније.

Ускоро посета Софији

Градоначелници Ниша добила  је позив да ускоро посети Софију, град на чијем челу је такође жена..

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Софија (Бугарска)   коридор 10   Бугарска   амбасадори   Димитар Цанев конзул   Ратко Влајков
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима