Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Apliciranje kod evropskih fondova, investicije, turizam i kultura, teme pri susretu gradonačelnice Sotirovski i ambasadora Bugarske

rssBookmark and Share

Niš 01.10.2020. Južna Srbija Info

Njegova ekselencija Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji borovio je danas u Nišu. U razgovoru sa gradnočelnicom Draganom Sotrovski, istaknuta je dobra saradnja i prijateljski odnosi dve zemlje u kojima Niš zauzima posebno mesto što potvrđuje i stalni boravak generalnog konzula u Nišu Dimitra Caneva.

Apliciranje kod evropskih fondova, investicije, turizam i kultura, teme pri susretu gradonačelnice Sotirovski i ambasadora Bugarske

Vlajkov, prijatno iznenađen stavom, energijom i konkretnim predlozima gradonačelnice Sotirovski, zahvalio se na veoma dobrom i korektnom odnosu prema pripadnicima bugarske nacionalne manjine, kao i na gostoprimstvu i dobrom odnosu prema Generelnom konzulatu Bugarske u Nišu i naveo da će motivisati bugarske privrednike da investiraju na prostorima Srbije i niškog regiona, pre svega.

Mnoge teme i relani planovi na stolu

„Sofija je najbliži glavni grad jedne zemlje, član EU, do koje se stiže za manje od dva sata, to je prednost koju Niš treba da iskoristi, rekla je novinarima, gradonačelnica nakon sastanka.

Sotirovski navodi, da su Koridor 10, završteak auto-puta od granice do Sofije, glavnog grada susedne Bugarske, budući gasovod, modernizacija železničkog pravca prema granici, bugarske kompanije koje rade u Nišu i Srbiji, pripadnici bugarske nacionalne manjine, Generalni konzulat Bugarske u Nišu, samo neke teme koje nas povezuju Niš i Bugarsku.

"Raazmotrićemo predlog našeg gosta o otvaranju jedinstvenog prostora u Nišu (Bugarski kutak), čijim radom će biti ostvarena još bolja komunikacija u cilju jačanja ekonomskih odnosa, razvoja turizma, unapređenju kulturne saradnje, koji bi bio mesto susrtea privrednih i kulturnih poslenika..

Turizam kao vrlo bitna grana privrede, treba da bude jedan od prioriteta, i da se ne ogleda samo u boravku bugarskih turista tokom praznika, ostaje da dve turističke organizacije, Sofije i Niša pronađu model, kako bi protok turista sa obe starne bio što veći i sadržajniji, samim tim i ekonomski isplativ.

Takođe, pokušaćemo da animiramo bugarske investitore da ulažu u izgradnju u našem gradu", kaže Sotirovski.

Iskoristiti bugarsko iskustvo pri apliciranju kod fondova EU 

Gradonačelnica Sotirovski i ambasador Bugarske, najavili su zajednički sastanak stručnjaka koji rade na izradi projekata kako bi unapredili prekograničnu saradnju i bili efikasniji u apliciranju za sredstva iz fondova Evropske unije.

Uskoro poseta Sofiji

Gradonačelnici Niša dobila  je poziv da uskoro poseti Sofiju, grad na čijem čelu je takođe žena..

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Sofija (Bugarska)   koridor 10   Bugarska   ambasadori   Dimitar Canev konzul   Ratko Vlajkov
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima