Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бивши градоначелник – незапослени богаташ!

rssBookmark and Share

06.12.2012. Izvor: Telegraf

Стојчић је као градоначелник Врања пуних дванаест година имао тек нешто нижу плату од председника Србије, а када је у мају постао народни посланик, схватио је да може још шест месеци да одваја од уста сиромашног Врања за свој џеп, јер би му републичка плата била 55.000 динара нижа.

Бивши градоначелник – незапослени богаташ!
Дојучерашњи градоначелник Врања Мирољуб Стојчић тренутно није у радном односу, а од Града Врања и даље прима плату од 131.000 динара. Он је 31. маја ове године постао народни посланик у Скупштини Србије, али је одлучио да искористи законску могућност да уместо посланичке плате од 76.000 динара још шест месеци прима 55.000 динара већу плату из буџета сиромашног Врања.

Осим што је оптеретио буџет родног града, примиће око 1,1 милион у бруто износу за пола године. Стојчић ће месечно бити добар још за загарантовани посланички паушал од око 35.000 динара за рад на терену, као и за путне трошкове (посланици из Врања у просеку наплате око пола милиона динара за шест месеци). Месечно примање биће му преко 200.000 динара.

Секретарка Скупштине Града Врања Љиљана Стојановић изјавила је да Стојчић, опредељењем да прима градску плату до почетка јануара, није учинио ништа незаконито.

- Мандат градоначелника истекао му је 6. јула. Он је од наредног дана, као изабрано лице у претходном мадату, стекао право на плату у износу који му је исплаћиван у време престанка функције у трајању од шест месеци јер раније није имао заснован радни однос код другог
послодавца – објаснила је Стојановићка.

Горан Стефановић, локални лидер ДС који је до овог пролећа био републички посланик, каже да, иако је ова ствар легална, он “никада не би урадио оно што је учинио Стојчић”.

-Доказује се да неке људе очигледно не тангира “шупљина” у градској каси када су они лично у питању. На примеру Стојчића види се да је он лично направио математику каква му одговара, не помишљајући на то да би његовим другачијим избором град могао да уштеди милион динара и више.
То је неморално и политички неодговорно – изјавио је Стефановић.

Стојчићев наследник на функцији градоначелника и лидер врањског СПС Зоран Антић каже да његов партијски друг само користи право које има.

-Не могу ја да причам о Стојчићевом моралу када се ради о његовом џепу. Важно је да је реч о легитимно стеченом праву. Никаква му посебна привилегија није дата ван закона. Само је изабрао варијанту која му више одговара – рекао је Антић.

Стојчић је од раније познат по томе што је као градоначечлник једног од најсиромашнијих градова у Србији у претходном мандату имао другу плату по висини међу српским градоначелницима, тек незнатно нижу од председника Србије.


#   градоначелник   Зоран Антић   Љиљана Стојановић   Мирољуб Стојчић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима