Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bivši gradonačelnik – nezaposleni bogataš!

rssBookmark and Share

06.12.2012. Izvor: Telegraf

Stojčić je kao gradonačelnik Vranja punih dvanaest godina imao tek nešto nižu platu od predsednika Srbije, a kada je u maju postao narodni poslanik, shvatio je da može još šest meseci da odvaja od usta siromašnog Vranja za svoj džep, jer bi mu republička plata bila 55.000 dinara niža.

Bivši gradonačelnik – nezaposleni bogataš!
Dojučerašnji gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić trenutno nije u radnom odnosu, a od Grada Vranja i dalje prima platu od 131.000 dinara. On je 31. maja ove godine postao narodni poslanik u Skupštini Srbije, ali je odlučio da iskoristi zakonsku mogućnost da umesto poslaničke plate od 76.000 dinara još šest meseci prima 55.000 dinara veću platu iz budžeta siromašnog Vranja.

Osim što je opteretio budžet rodnog grada, primiće oko 1,1 milion u bruto iznosu za pola godine. Stojčić će mesečno biti dobar još za zagarantovani poslanički paušal od oko 35.000 dinara za rad na terenu, kao i za putne troškove (poslanici iz Vranja u proseku naplate oko pola miliona dinara za šest meseci). Mesečno primanje biće mu preko 200.000 dinara.

Sekretarka Skupštine Grada Vranja Ljiljana Stojanović izjavila je da Stojčić, opredeljenjem da prima gradsku platu do početka januara, nije učinio ništa nezakonito.

- Mandat gradonačelnika istekao mu je 6. jula. On je od narednog dana, kao izabrano lice u prethodnom madatu, stekao pravo na platu u iznosu koji mu je isplaćivan u vreme prestanka funkcije u trajanju od šest meseci jer ranije nije imao zasnovan radni odnos kod drugog
poslodavca – objasnila je Stojanovićka.

Goran Stefanović, lokalni lider DS koji je do ovog proleća bio republički poslanik, kaže da, iako je ova stvar legalna, on “nikada ne bi uradio ono što je učinio Stojčić”.

-Dokazuje se da neke ljude očigledno ne tangira “šupljina” u gradskoj kasi kada su oni lično u pitanju. Na primeru Stojčića vidi se da je on lično napravio matematiku kakva mu odgovara, ne pomišljajući na to da bi njegovim drugačijim izborom grad mogao da uštedi milion dinara i više.
To je nemoralno i politički neodgovorno – izjavio je Stefanović.

Stojčićev naslednik na funkciji gradonačelnika i lider vranjskog SPS Zoran Antić kaže da njegov partijski drug samo koristi pravo koje ima.

-Ne mogu ja da pričam o Stojčićevom moralu kada se radi o njegovom džepu. Važno je da je reč o legitimno stečenom pravu. Nikakva mu posebna privilegija nije data van zakona. Samo je izabrao varijantu koja mu više odgovara – rekao je Antić.

Stojčić je od ranije poznat po tome što je kao gradonačečlnik jednog od najsiromašnijih gradova u Srbiji u prethodnom mandatu imao drugu platu po visini među srpskim gradonačelnicima, tek neznatno nižu od predsednika Srbije.


#   gradonačelnik   Zoran Antić   Ljiljana Stojanović   Miroljub Stojčić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima