Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Буран дан и оштра полемика у Скупштини Србије

Bookmark and Share

03.11.2014. Танјуг-Јужна Србија Инфо

У расправи у Скупштини Србије о изменама закона о јавном бележништву данас се полемисало и о власти у Војводини, штрајку адвоката, о томе ко треба да поднесе оставку, као и о убиству накадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Буран дан и оштра полемика у Скупштини Србије

Српска напредна странка је у расправи позвала председника Владе Војводине Бојана Пајтића да поднесе оставку зато што га, како су навели, грађани Војводине неће с обзиром да га подржава само сест одсто бирача.

Заменик шефа те посланичке групе Александар Мартиновић је међутим, оценио да је лицемерство то што ДС позива на оставку човека у влади који је добио скоро референдумску натпросечну подршку грађана Србије на последњим изборима.

Додао је да на оставку премијера Србије Александра Вучића позивају они који су једва прешли цензус „са све Живковићима, Павићевићима, питај бога са каквим све људима који су заједно са њима упропаштавали Србију“.

Полемисало се и ко стоји иза штрајка адвоката, па је тако шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић рекао да нису чули ниједан доказ за бројне оптужбе да адвокатске коморе и адвокати раде као политички експоненти ДС, да су у служби ДС и у служби тајкуна Мирослава Мишковића, одбацивши те наводе.

''Не постоји ниједан доказ за то зато што је то производ вашег политичког става, а не неких конкретних доказа. Сви су вас већ демантовали, али ви настављате и даље“, рекао је Стефановић.

Додао је да му се чини да те оптужбе имају везе са немогућношћу систематског договора са адвокатима и да је ако би се тај договор постигао, што прижељкује, могао много раније да се постигне без оволико енергије која је потрошена, беса, тешких речи и оптужби и с једне и друге стране.

Он је рекао да је министар правде показао некомпетентност и неспремност за договор, али да не спори његову спремност да разговара.

''Хоћете по сваку цену да истерате ову ствар онако како сте ви замислили или неки људи око вас који вас саветују да то тако урадите“, рекао је он и упитао зашто се министар одлучио да јавни бележници имају ексклузивитет и монопол, да само они праве јавну исправу. Оценио је и да је у тој ситуацији природно да се адвокати буне јер су део једне старе професије и раде више од 150 година.

На оптужбе да је штрајк адвоката исполитизован, Стефановић је питао министра правде да ли је обустава рада адвоката у мају 2011.године била исполитизована.

''Ако је и тада била исполитизована, онда је и овај штрајк исполитизован, а ако тада није била исполитизована, онда није ни овај штрајк исполитизован“, закључио је Стефановић.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да ниједном приликом није споменуо ДС да стоји иза штрајка адвоката.

''Да ли сам спомињао Мирослава Мишковића, да, јесам, и немам проблем са тим да га поменем, зашто га помињем? Сутра, када би се десило да се донесе ослобађајућа пресуда Мирославу Мишковићу, цела Србија би скочила на министра правде да му каже да је крив за то“, рекао је Селаковић и додао да има пуни законски основ да се огласи тим поводом јер Пословником који доноси министар правде се дефинише и регулише како и када се заказују рочишта за главни претрес.

Он је, такође,рекао да није говорио нити помислио да адвокати стоје уз Мишковића него да је говорио о појединцима.

У току расправе министар је поводом недавног догађаја у Лондону када је Никола Сандуловић ''упао“ у салу приликом обраћања премијера рекавши да га је неко организовано послао у Лондон, да прави скандал, да вређа државу и да вређа премијера рекао да ће увек да реагује када председнику његове владе и владе његове дрзаве ''неко пошаље у страну земљу весника смрти“.

''Ја ћу, као одговоран министар у својој влади, сваки пут да реагујем када председнику моје владе и владе моје државе неко пошаље у страну земљу весника смрти убијеног председника владе. А ја сам Сандуловића поменуо у том смислу“, рекао је Селаковић.

Додао је да је Никола Сандуловић четири -пет дана пре убиства председника владе Зорана Ђинђића 2003.године најављивао његову смрт.

''И тог човека је неко организовано послао у Лондон, да прави скандал, да вређа државу Србију, да вређа њеног председника владе“, рекао је Селаковић.

На те наводе реаговао је лидер Нове странке Зоран Живковић рекавши да је министар Селаковић изнео две неистине, односно једну за коју је сигуран, а то је да Сандуловић није био члан ДС-а, а да не може да суди да ли је тачно да је Сандуловић најављивао Ђинђићево убиство.

''Можда је рекао министру Селаковићу тада да се спрема убиство Зорана Ђинђића и то нека реше њих двојица. Ако је то тачно, тадашњи студент или не знам шта је тад био Селаковић је морао то да пријаву надлежни органима“, рекао је Живковић новинарима.

 


#   Никола Селаковић   расправа   јавни бележници   нотари   адвокати   Скупштина Србије   штрајк адвоката   Никола Сандуловић   Александар Мартиновић   Зоран Живковић
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима