Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Buran dan i oštra polemika u Skupštini Srbije

Bookmark and Share

03.11.2014. Tanjug-Južna Srbija Info

U raspravi u Skupštini Srbije o izmenama zakona o javnom beležništvu danas se polemisalo i o vlasti u Vojvodini, štrajku advokata, o tome ko treba da podnese ostavku, kao i o ubistvu nakadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Buran dan i oštra polemika u Skupštini Srbije

Srpska napredna stranka je u raspravi pozvala predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da podnese ostavku zato što ga, kako su naveli, građani Vojvodine neće s obzirom da ga podržava samo sest odsto birača.

Zamenik šefa te poslaničke grupe Aleksandar Martinović je međutim, ocenio da je licemerstvo to što DS poziva na ostavku čoveka u vladi koji je dobio skoro referendumsku natprosečnu podršku građana Srbije na poslednjim izborima.

Dodao je da na ostavku premijera Srbije Aleksandra Vučića pozivaju oni koji su jedva prešli cenzus „sa sve Živkovićima, Pavićevićima, pitaj boga sa kakvim sve ljudima koji su zajedno sa njima upropaštavali Srbiju“.

Polemisalo se i ko stoji iza štrajka advokata, pa je tako šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao da nisu čuli nijedan dokaz za brojne optužbe da advokatske komore i advokati rade kao politički eksponenti DS, da su u službi DS i u službi tajkuna Miroslava Miškovića, odbacivši te navode.

''Ne postoji nijedan dokaz za to zato što je to proizvod vašeg političkog stava, a ne nekih konkretnih dokaza. Svi su vas već demantovali, ali vi nastavljate i dalje“, rekao je Stefanović.

Dodao je da mu se čini da te optužbe imaju veze sa nemogućnošću sistematskog dogovora sa advokatima i da je ako bi se taj dogovor postigao, što priželjkuje, mogao mnogo ranije da se postigne bez ovoliko energije koja je potrošena, besa, teških reči i optužbi i s jedne i druge strane.

On je rekao da je ministar pravde pokazao nekompetentnost i nespremnost za dogovor, ali da ne spori njegovu spremnost da razgovara.

''Hoćete po svaku cenu da isterate ovu stvar onako kako ste vi zamislili ili neki ljudi oko vas koji vas savetuju da to tako uradite“, rekao je on i upitao zašto se ministar odlučio da javni beležnici imaju ekskluzivitet i monopol, da samo oni prave javnu ispravu. Ocenio je i da je u toj situaciji prirodno da se advokati bune jer su deo jedne stare profesije i rade više od 150 godina.

Na optužbe da je štrajk advokata ispolitizovan, Stefanović je pitao ministra pravde da li je obustava rada advokata u maju 2011.godine bila ispolitizovana.

''Ako je i tada bila ispolitizovana, onda je i ovaj štrajk ispolitizovan, a ako tada nije bila ispolitizovana, onda nije ni ovaj štrajk ispolitizovan“, zaključio je Stefanović.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da nijednom prilikom nije spomenuo DS da stoji iza štrajka advokata.

''Da li sam spominjao Miroslava Miškovića, da, jesam, i nemam problem sa tim da ga pomenem, zašto ga pominjem? Sutra, kada bi se desilo da se donese oslobađajuća presuda Miroslavu Miškoviću, cela Srbija bi skočila na ministra pravde da mu kaže da je kriv za to“, rekao je Selaković i dodao da ima puni zakonski osnov da se oglasi tim povodom jer Poslovnikom koji donosi ministar pravde se definiše i reguliše kako i kada se zakazuju ročišta za glavni pretres.

On je, takođe,rekao da nije govorio niti pomislio da advokati stoje uz Miškovića nego da je govorio o pojedincima.

U toku rasprave ministar je povodom nedavnog događaja u Londonu kada je Nikola Sandulović ''upao“ u salu prilikom obraćanja premijera rekavši da ga je neko organizovano poslao u London, da pravi skandal, da vređa državu i da vređa premijera rekao da će uvek da reaguje kada predsedniku njegove vlade i vlade njegove drzave ''neko pošalje u stranu zemlju vesnika smrti“.

''Ja ću, kao odgovoran ministar u svojoj vladi, svaki put da reagujem kada predsedniku moje vlade i vlade moje države neko pošalje u stranu zemlju vesnika smrti ubijenog predsednika vlade. A ja sam Sandulovića pomenuo u tom smislu“, rekao je Selaković.

Dodao je da je Nikola Sandulović četiri -pet dana pre ubistva predsednika vlade Zorana Đinđića 2003.godine najavljivao njegovu smrt.

''I tog čoveka je neko organizovano poslao u London, da pravi skandal, da vređa državu Srbiju, da vređa njenog predsednika vlade“, rekao je Selaković.

Na te navode reagovao je lider Nove stranke Zoran Živković rekavši da je ministar Selaković izneo dve neistine, odnosno jednu za koju je siguran, a to je da Sandulović nije bio član DS-a, a da ne može da sudi da li je tačno da je Sandulović najavljivao Đinđićevo ubistvo.

''Možda je rekao ministru Selakoviću tada da se sprema ubistvo Zorana Đinđića i to neka reše njih dvojica. Ako je to tačno, tadašnji student ili ne znam šta je tad bio Selaković je morao to da prijavu nadležni organima“, rekao je Živković novinarima.

 


#   Nikola Selaković   rasprava   javni beležnici   notari   advokati   Skupština Srbije   štrajk advokata   Nikola Sandulović   Aleksandar Martinović   Zoran Živković
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima