Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Ваздух у Нишу скоро чак 5 пута загађенији од дозвољеног

rssBookmark and Share

Ниш 23.01.2019. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић председник ГрО ДС сматра да су због, како каже, високих цена даљинског рејања, градске власти и руководиоци Топлане од 2012 године одгворни што су многи грађани прешли на алтернативни начин грејања, дрва и угаљ и да услед тога имамо овако висок степен загађења, саопштено је данас на конференцији за новинаре седишту нишких демократа.

ДС Ниш: Ваздух у Нишу скоро чак 5 пута загађенији од дозвољеног

Саопштење преносимо у целости..

Већ седам година власт у Нишу неодговорно и нестручно управља градом, градским ресурсима који су од виталног значаја за живот грађана. 

Од како је СНС преузела власт у Нишу, почели су проблеми са Топланом, због повећања цене грејења, која је уз урушавање ионако тешке материјалне ситуације наших суграђана, довело до тога да су људи масовно почели да се искључују са даљинског грејања које је у време руковођења градом од стране ДС и њених партнера било реконструисано и било најефикаснији вид грејања.

Искључењем са мреже даљинског грејања људи у градским срединама су прешли на друге изворе грејања који нимало нису ефикасни попут даљинског а што је још горе много више загађују животну средину, односно ваздух који сви удишемо.

И градско руководство ниједном није размислило о успостављању система наплате даљинског грејања који би био ефикасан и прихватљив за што већи број корисника, већ су само гледали како да од ионако социјално и економски угрожених људи узму још пара па макар и кроз надуване и неоправдано високе рачуне за грејање. И као последица таквог понашања дошли смо у ситуацију да је ваздух у Нишу скоро чак 5 пута загађенији у односу на максимално дозвољне концентрације честица и тешких метала. И поред упозорења стручњака да удисање ових честица доводи до развоја клиничке слике опструктивне болести плућа, градско руководство се није потрудило ни да благовремено ангажује стручну организацију за мерење концентрације ових честица већ се ослања на резултате Републичких институција. И ћуте док челници Републичких институција «критикују» Нишлије што су изабрали да живе у Нишу а не на Златибору(?!) .

Да, грађани Ниша су изабрали да нормално живе и раде у Нишу и желе да у свом граду удишу здрав и свеж ваздух! Желе да се греју по разумним ценама које су у складу са њиховим платама И пензијама а које су све мање и мање....

Докле ће ова власт да своју наводну бригу о стандарду заснива на лажима? 
Предлажемо да се раније крене са распустом деце школског узраста, као И да се запослени са хроничним болестима осободе радних обавеза док траје овакво загађење ваздуха. Да се уведе бесплатан градски превоз, како би што већи број грађана уместо својих аутомобила користили градски превоз. Да се рачуни за грејање умање И да се успостави систем наплате даљинског грејања који би био економски прихватљив за грађане. 

ДС као и Савез за Србију у потпуности подржава захтеве Покрета младих “За Ниш без страха” И  стоји иза сваког њиховог захтева, позивамо све грађане да се придруже протестима, како би се једном за свагда зауставило даље продања нашег града. 

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Градска топлана ЈКП   ваздух   градски превоз   Миодраг Станковић   загађење   Савез за Србију
@demokrate @Mikica_S @SavezZaSRB @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима