Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишке демократе: Предложене мере заштите ваздуха или следи протест

rssBookmark and Share

Ниш 18.01.2020. Јужна Србија Инфо

"Неопходно је предузети сет хитних мера у циљу заштите и смањења загађености ваздуха, поред осталог и измена система јавног превоза у Нишу", изјавио је између осталог председник ГрО ДС-а у Нишу, Миодраг Станковић.

Нишке демократе: Предложене мере заштите ваздуха или следи протест

Изјава...

Нажалост, нема одговора јос увек на иницијативу коју сам поднео као одборник да се тендер за избор превозника у Нису поништи због катастрофалног стања ваздуха у Нишу, и да се  осим ЕУРО4 и ЕУРО 5 мотора траже и возила која користе гас као погонско гориво, или још боље да имају електрични погон. Увођење два дана бесплатног јавног превоза у Нишу, посебно у време високе загађености ваздуха у Нишу, возачи приватних аутомобила би се подстакли да користе возила јавног превоза, чиме би се смањио саобраћај возила која значајно угрожавају ваздух“- рекао је Миодраг Станковић одборник и председник Градског одбора ДС Ниш. 

„Једна од нових мера коју предлажем је хитно гашење котларница свих јавних установа које као енергент користе угаљ и мазут и њихово пребацивање на котларнице које користе гас. Имајући у виду да ЈП  ,,Градска Топлана,, Ниш, користи и мазут као енергент, као и да велики број фирми и установа у граду се греју на дрва и угаљ (Правни и Економски факултет, Медицински факултет, Универзитет у Нишу и др. ), неопходно је гашење, односно пребацивање котларница које користе еколошки нездрав енергент на гас који много мање загађује ваздух“, изјавио је Станковић.

„Такође, неопходна је хитна израда Плана заштите од аерозагађења. С обзиром да Град Ниш,  иако је то био обавезан још увек није донео План заштите од аерозагађења, убрзати процедуру за избор експерата који ће направити и предложити Скупштини града на усвајање План заштите са хитним, средњорочним и дугорочним мерама заштите. 

Неке од мера треба да буду:

• Увођење бесплатног превоза у време високог загађења ваздуха у циљу смањења приватних возила која се крећу кроз град.

• Измена система обрачуна и наплате, као и смањење цене даљинског грејања за индивидуална домаћинства у циљу њиховог стимулисања за прикључење на систем  ЈП Градска Топлана Ниш.

• Субвенције  из буџета Града Ниша за прелазак индивидуалних домаћинстава која не могу да се прикључе на систем ЈП Градска топлана Ниш, а имају сопствене котларнице, на гориво које мање загађује ваздух (нпр пелет).

• Унапређење система гасовода кроз Ниш и подстицајне мере за прикључивање домаћинстава на мрежу.

• Увођење система информисања грађана о степену загађења ваздуха на територији Ниша, кроз унапређење мреже мерних станица и информисање грађана.

Овако лош ваздух који Нишлије удишу из дана у дан последњих година, као последицу има повећање броја оболелих од болести плућа ( бронхитис, пнеумонија, астма и др.), срца и крвних судова. Такође, перманентно лоше стање ваздуха, доводи до смањења имунитета што може узроковати велики број других болести-истакао је Станковић. 

Позивам власт да хитно предузме мере које су у иницијативи, у супротном ћу као одборник  и представник грађана позвати суграђане на грађански протест следеће суботе испред зграде Скупштине Града, да покажемо да желимо да дишемо чист ваздух, који није загађан због како председник Србије каже “високог стандарда”.

.


#   Ниш   ДС   ваздух   Економски факултет   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   загађење   Универзитет у Нишу
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима