Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проблем градски аутобуси: Нишке демократе предале иницијативу за смањење загађења ваздуха

rssBookmark and Share

Ниш 30.12.2019. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник Скупштине Града Ниша и председник Градског одбора ДС Ниш, предао је данас одборничку иницијативу у Скупштини Града Ниша, у виду хитних краткорочних мера кoje имају за циљ унапрећење јавног превоза и смањење загађења ваздуха у Нишу.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Изјава...

„Град Ниш је припремио План о новом градском превозу који би требало да се реализује до  1.фебруара 2020.године а до тада да се спроведе тендер и закључе уговори о јавно-приватном партнерству са само два превозника.

Пре расписивања тендера није одржана ни стручна као ни  јавна расправа о  јавном превозу у Нишу који је од виталног интереса за грађане како у погледу удобности за путнике-грађане Ниша ( да буду климатизовани, нископодни и др.), доступности родитељима са децом у колицима, особама са инвалидитетом које се крећу у колицима (рампе), тако и у погледу горива које користе, посебно имајући у виду изузетно висок степен аерозагађења у граду“, рекао је Станковић.

„С обзиром на изузетно тешку економску и социјалну ситуацију грађана Ниша предлажем субвенционисани превоз угрожених група (старији од 65 година, болесни, корисници социјалне накнаде, незапослени), родитеља са децом као и саме деце, односно ученика“, изјавио је Станковић.

„Поменутим тендером предвиђено је да аутобуси имају ЕУРО 3 моторе а не ЕУРО 4 и ЕУРО 5 који су стандардни за возила јавног превоза у циљу заштите ваздуха који је у Нишу екстремно загађен (према недавним извештајима најзагађенији у Европи). 

Степен загађења је 5., што је највиши степен загађења и подводи се под описну оцену: ,,јако загађен,,.

Имајући у виду катастрофално стање ваздуха у Нишу, оправдано би било да се  осим ЕУРО 4 и ЕУРО 5 мотора траже и возила која имају електрични погон. 

Увоћење два дана бесплатног јавног превоза у Нишу, посебно у време високе  загађености ваздуха у Нишу, возачи приватних аутомобила би се подстакли да користе возила јавног превоза, чиме би се смањио саобраћај возила која значајно угрожавају ваздух.

Како је ситуација у Нишу алармантна – у смислу Закона o смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама и ванредна, потребно је донети ХИТНЕ мере до квалитетног, дугорочног решења.

Зато предлажем да град Ниш, у овој фази, поништи тендер и распише нови, којим би дефинисали као обавезне стандарде мотора ЕУРО 5 и ЕУРО 6, као и  електрични погон, да прихавати предлог предложених мера, како би заштитио здравље и стандард граћана Ниша. Што би требало да буде приоритет сваке власти, па и ове, најнеспособније у историји Ниша“, истакао је Станковић.


#   Ниш   ДС   ваздух   Дирекција за јавни превоз   Миодраг Станковић   загађење   градски аутобус
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима