Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишке демократе имају решење за смањење загађености ваздуха у граду?!

rssBookmark and Share

Ниш 18.12.2019. Јужна Србија Инфо

Поводом опасног степена загађења ваздуха, с обзиром да Градско веће и остале службе не чине ништа како би спречиле загађење и угрожавање здравља суграђана, као одборник у СГ Ниша и као председник Комисије за заштиту животне средине при СГ, предузео сам активности из својих надлежности како би покренуо надлежне органе Града да раде свој посао, рекао је Миодраг Станковић, председник ГрО Дс Ниш.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Саопштење преносимо у целости...

Поводом драматичне ситуације у Нишу, односно опасног степена загађења ваздухе, с обзиром да Градско веће и остале надлежне службе и установе не чине ништа како би спречиле загађење и угрожавање здравља суграђана, као одборник у Скупштини Града Ниша и као председник Комисије за заштиту животне средине при Скупштини Града, предузео сам активности из својих надлежности како би покренуо надлежне органе Града да раде свој посао, односно да раде између осталог на смањењу загађења ваздуха и очувању здравља суграђана. У припреми је одборничка иницијатива коју ћу предати следеће недеље како би се смањила емисија штетних гасова.

Највећи загађивачи ваздуха су угаљ и дрва. До ситуације да имамо висок степен загађења ваздуха смо дошли немарном политиком Градског руководства као и руководства Градске топлане. Због високе цене даљинског грејања се све више грађана искључује са мреже и прелази на исплатљивији вид грејања а самим тим се повећава загађење ваздуха- рекао је Миодраг Станковић одборник и председник Градског одбора ДС у Нишу.

 "Здравље становника Ниша је угрожено , посебно хроничних срчаних болесника, асматичара и деце. Температура ваздуха , која је данима изузетно висока за ово доба године, ,,извлачи,, људе из кућа у шетњу а уместо да то буде пријатна шетња по – још увек јесењем сунцу, уствари је тровање плућа и срца људи. Последице ће се тек осетити у наредном периоду.

Потребно је предузети низ мера и активности да се смањи степен загађења ваздуха у Нишу.

Постоји Окружни штаб за ванредне ситуације. Шта је предузео ? Такође је од стране власти формирана Радна група за решавање овог проблема али она и даље чека да се уради катастар локалних загађивача па да онда одлучи шта чинити даље. Док Радна група ,, чека,,, могуће је урадити доста тога хитно, јер је стање алармантно и захтева хитно поступање.

Једна високо развијена Немачка, увела је 2 дана бесплатан аутобуски превоз у току радне недеље како би грађани мање возили аутомобиле. Могуће је за неко време забранити коришћење оних врста горива које највише загађује ваздух. Постоји могућност да се административним путем трајно реши проблем загађења ваздуха , дакле много тога може се урадити а све је боље него чекати. Постоји могућност да се административним путем трајно реши проблем загађења ваздуха , дакле много тога може се урадити а све је боље него чекати.

Такође је потребно да грађани Ниша преко штампаних И електронских медија свакодневно добију информације о томе колики је степен загађења, у којим деловима града је највеће загађење, у ком делу дана... како би, макар мало, биле смањене штетне последице аерозагађења”.

“Овако лош ваздух који нишлије удишу из дана у дан и то годинама, као последицу има повећање броја оболелих од болести плућа ( бронхитис, пнеумонија, астма и др.), срца и крвних судова. Такође, перманентно лоше стање ваздуха, доводи до смањења имунитета што може узроковати велики број других болести.

Зато је неопходно да ГРАДСКО ВЕЋЕ у што хитнијем року извести Скупштину у вези са загађењем ваздуха у Нишу као и предлогом мера и роковима за сузбијање ове појаве и отклањање штетних последица које су већ настале а све у интересу грађана града Ниша”- закључио је Станковић.

 

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   СНС   ваздух   Миодраг Станковић   загађење
@demokrate @sns_srbija @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима