Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niške demokrate imaju rešenje za smanjenje zagađenosti vazduha u gradu?!

rssBookmark and Share

Niš 18.12.2019. Južna Srbija Info

Povodom opasnog stepena zagađenja vazduha, s obzirom da Gradsko veće i ostale službe ne čine ništa kako bi sprečile zagađenje i ugrožavanje zdravlja sugrađana, kao odbornik u SG Niša i kao predsednik Komisije za zaštitu životne sredine pri SG, preduzeo sam aktivnosti iz svojih nadležnosti kako bi pokrenuo nadležne organe Grada da rade svoj posao, rekao je Miodrag Stanković, predsednik GrO Ds Niš.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti...

Povodom dramatične situacije u Nišu, odnosno opasnog stepena zagađenja vazduhe, s obzirom da Gradsko veće i ostale nadležne službe i ustanove ne čine ništa kako bi sprečile zagađenje i ugrožavanje zdravlja sugrađana, kao odbornik u Skupštini Grada Niša i kao predsednik Komisije za zaštitu životne sredine pri Skupštini Grada, preduzeo sam aktivnosti iz svojih nadležnosti kako bi pokrenuo nadležne organe Grada da rade svoj posao, odnosno da rade između ostalog na smanjenju zagađenja vazduha i očuvanju zdravlja sugrađana. U pripremi je odbornička inicijativa koju ću predati sledeće nedelje kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Najveći zagađivači vazduha su ugalj i drva. Do situacije da imamo visok stepen zagađenja vazduha smo došli nemarnom politikom Gradskog rukovodstva kao i rukovodstva Gradske toplane. Zbog visoke cene daljinskog grejanja se sve više građana isključuje sa mreže i prelazi na isplatljiviji vid grejanja a samim tim se povećava zagađenje vazduha- rekao je Miodrag Stanković odbornik i predsednik Gradskog odbora DS u Nišu.

 "Zdravlje stanovnika Niša je ugroženo , posebno hroničnih srčanih bolesnika, asmatičara i dece. Temperatura vazduha , koja je danima izuzetno visoka za ovo doba godine, ,,izvlači,, ljude iz kuća u šetnju a umesto da to bude prijatna šetnja po – još uvek jesenjem suncu, ustvari je trovanje pluća i srca ljudi. Posledice će se tek osetiti u narednom periodu.

Potrebno je preduzeti niz mera i aktivnosti da se smanji stepen zagađenja vazduha u Nišu.

Postoji Okružni štab za vanredne situacije. Šta je preduzeo ? Takođe je od strane vlasti formirana Radna grupa za rešavanje ovog problema ali ona i dalje čeka da se uradi katastar lokalnih zagađivača pa da onda odluči šta činiti dalje. Dok Radna grupa ,, čeka,,, moguće je uraditi dosta toga hitno, jer je stanje alarmantno i zahteva hitno postupanje.

Jedna visoko razvijena Nemačka, uvela je 2 dana besplatan autobuski prevoz u toku radne nedelje kako bi građani manje vozili automobile. Moguće je za neko vreme zabraniti korišćenje onih vrsta goriva koje najviše zagađuje vazduh. Postoji mogućnost da se administrativnim putem trajno reši problem zagađenja vazduha , dakle mnogo toga može se uraditi a sve je bolje nego čekati. Postoji mogućnost da se administrativnim putem trajno reši problem zagađenja vazduha , dakle mnogo toga može se uraditi a sve je bolje nego čekati.

Takođe je potrebno da građani Niša preko štampanih I elektronskih medija svakodnevno dobiju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, u kojim delovima grada je najveće zagađenje, u kom delu dana... kako bi, makar malo, bile smanjene štetne posledice aerozagađenja”.

“Ovako loš vazduh koji nišlije udišu iz dana u dan i to godinama, kao posledicu ima povećanje broja obolelih od bolesti pluća ( bronhitis, pneumonija, astma i dr.), srca i krvnih sudova. Takođe, permanentno loše stanje vazduha, dovodi do smanjenja imuniteta što može uzrokovati veliki broj drugih bolesti.

Zato je neophodno da GRADSKO VEĆE u što hitnijem roku izvesti Skupštinu u vezi sa zagađenjem vazduha u Nišu kao i predlogom mera i rokovima za suzbijanje ove pojave i otklanjanje štetnih posledica koje su već nastale a sve u interesu građana grada Niša”- zaključio je Stanković.

 

Komentara: 0


#   Niš   DS   SNS   vazduh   Miodrag Stanković   zagađenje
@demokrate @sns_srbija @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima