Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Problem gradski autobusi: Niške demokrate predale inicijativu za smanjenje zagađenja vazduha

rssBookmark and Share

Niš 30.12.2019. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš, predao je danas odborničku inicijativu u Skupštini Grada Niša, u vidu hitnih kratkoročnih mera koje imaju za cilj unaprećenje javnog prevoza i smanjenje zagađenja vazduha u Nišu.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Izjava...

„Grad Niš je pripremio Plan o novom gradskom prevozu koji bi trebalo da se realizuje do  1.februara 2020.godine a do tada da se sprovede tender i zaključe ugovori o javno-privatnom partnerstvu sa samo dva prevoznika.

Pre raspisivanja tendera nije održana ni stručna kao ni  javna rasprava o  javnom prevozu u Nišu koji je od vitalnog interesa za građane kako u pogledu udobnosti za putnike-građane Niša ( da budu klimatizovani, niskopodni i dr.), dostupnosti roditeljima sa decom u kolicima, osobama sa invaliditetom koje se kreću u kolicima (rampe), tako i u pogledu goriva koje koriste, posebno imajući u vidu izuzetno visok stepen aerozagađenja u gradu“, rekao je Stanković.

„S obzirom na izuzetno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju građana Niša predlažem subvencionisani prevoz ugroženih grupa (stariji od 65 godina, bolesni, korisnici socijalne naknade, nezaposleni), roditelja sa decom kao i same dece, odnosno učenika“, izjavio je Stanković.

„Pomenutim tenderom predviđeno je da autobusi imaju EURO 3 motore a ne EURO 4 i EURO 5 koji su standardni za vozila javnog prevoza u cilju zaštite vazduha koji je u Nišu ekstremno zagađen (prema nedavnim izveštajima najzagađeniji u Evropi). 

Stepen zagađenja je 5., što je najviši stepen zagađenja i podvodi se pod opisnu ocenu: ,,jako zagađen,,.

Imajući u vidu katastrofalno stanje vazduha u Nišu, opravdano bi bilo da se  osim EURO 4 i EURO 5 motora traže i vozila koja imaju električni pogon. 

Uvoćenje dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke  zagađenosti vazduha u Nišu, vozači privatnih automobila bi se podstakli da koriste vozila javnog prevoza, čime bi se smanjio saobraćaj vozila koja značajno ugrožavaju vazduh.

Kako je situacija u Nišu alarmantna – u smislu Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama i vanredna, potrebno je doneti HITNE mere do kvalitetnog, dugoročnog rešenja.

Zato predlažem da grad Niš, u ovoj fazi, poništi tender i raspiše novi, kojim bi definisali kao obavezne standarde motora EURO 5 i EURO 6, kao i  električni pogon, da prihavati predlog predloženih mera, kako bi zaštitio zdravlje i standard graćana Niša. Što bi trebalo da bude prioritet svake vlasti, pa i ove, najnesposobnije u istoriji Niša“, istakao je Stanković.

Komentara: 0


#   Niš   DS   vazduh   Direkcija za javni prevoz   Miodrag Stanković   zagađenje   gradski autobus
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima