Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Зашто је опозиција бојкотовала седницу СГ Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 17.08.2019. Јужна Србија Инфо

Нишка опозиција бојктовала је јучерашњу седницу Скупштине града Ниша. О разлозима бојкота, говорио је председник ГрО Демократске странке у Нишу, Миодраг Станковић.

ДС Ниш: Зашто је опозиција бојкотовала седницу СГ Ниша

Саопштење преносимо у целости..

"Опозиција у Нишу бојкотовала је и данашњу седницу Скупштине Града јер се њен рад не одвија у духу демократије. Скупштина самим тим нема легитимитет и одлуке које се доносе нису легитимне, идентична је ситуација као и у Републичком парламенту. То вам је српска недемократска матрица коју је наметнула СНС” - изјавио је Миодраг Станковић шеф одборничке групе ДС у Скупштини Града Ниша. 

“Ова власт је поклонила нишки аеродром Београду прошле године а нешто слично се сада дешава и са одлуком да се у градско предузеће Топлана уведе приватни партнер. О ком приватном партнеру се ради и шта се иза брда ваља, с обзиром да партнер није познат. 

Наводно разлог за јавно приватно партнерство је то што Град нема новца да обави реконструкције 10 котларница.  И лепо је то осмишљено и све је јасно осим где су ту грађани и заштита њихових интереса. С једне стране Град нема новца за реконструкцију котларница а са друге има за реконстукцију Трга Краља Милана. 

Да ли је то зато што је то интерес грађана или интерес одређених извођача радова, нпр. и ко стоји иза свега тога, грађани сигурно не. Зашто власт није питала грађане на јавној расправи шта мисле о томе?! 

У Србији је завладала епидемија реконструкција тргова И фонтана, та епидемија је стигла и у наш Град. Након реконструкције Трга републике, креће реконструкција Трга Николе Пашића у Београду а паралелно у Нишу се креће са реконструкцијом Трга Краља Милана. 

Приликом усвајања буџета за 2019. одбијени су ми амандмани где сам предлагао да се новац предвиђен за реконструцију Трга Краља Милана преусмери на приоритете грађана. Сада се износ од 180 милиона динара колико је приликом усвајања буџета Града Ниша за 2019. годину било предвиђено да се у 2019. И 2020. потроши на реконструкцију Трга Краља Милана ребалансом буџета увећава у 2020. за још 160 милиона динара. Па ће тако реконструкција Трга Краља Милана коштати грађане Ниша 340 милиона динара, или 3 милиона евра.

Недопустиво је да се без јавне расправе доносе овако важне одлуке И да се на тај начин троши новац грађана”- рекао је Станковић. 

“Буџет Града Београда је 10 пута већи од буџета Града Ниша па се београђани буне када се ради реконструкција тргова И фонтана јер сматрају да постоје већи приоритети, за 3 милиона евра могли смо обезбедити бесплатне уџбенике за све ђаке нишких основних и средњих школа, да се изграде 5 обданишта И тиме се смањи листа чекања малишана у вртићима или да се изгради Азил за напуштене животиње, или да се тај новац уложи у реконструкцију котларница. И оно мало новца што је било предвиђено за Азил за напуштене животиње, износ од 1 милиона динара за пројектну документацију је избрисан што значи да неће ни један једини динар бити издвојен за изградњу Азила. За саобраћај се издвајања умањују за чак 150 милиона динара.

Приликом усвајања буџета Града Ниша за 2019. годину упозоравао сам да је буџет који је планиран на 11 милијарди динара нереалан. Сада се буџет Града умањује на 10.5 милијарди динара, што је И даље нереално јер реализација буџета Града Ниша у 2019. неће бити већа од 8.4 милијарди динара”- рекао је Станковић. 

“Ребалансом буџета се укупна маса у буџету Града Ниша увећава за 100 милиона динара и умањује за око 500 милиона динара. 

Увећањем се планирају већи приходи од: пореза на наслеђе за 20 милиона динара, пореза на капиталне трансакције за 6 милиона динара, од новчаних казни и пенала за чак 15 милиона динара итд. Наставља се са дакле да политиком опорезивања И кажњавање грађана, тј. да се живи на грбачи народа. 

Ребалансом буџета се укупна маса у буџету Града Ниша умањује за више од 500 милиона динара И предвиђа се мања реалиција на позицијама које се односе управо на активизам локалне самоуправе, што потврђује само да се у Нишу нити гради нити ради. Планирају се мањи приходи од доприноса за уређивање грађевинског земљишта чак за 120 милиона динара, накнада за коришћење грађевинског земљишта за 20 милиона динара, мањи приходи од такси за озакоњење објеката за 60 милиона динара, мањи приходи од накнада за уређиване грађевинског земљишта 20 милиона динара, мањи приходи од накнада за заштиту животне средине за 25 милиона динара, од продаје земљишта за 130 милиона динара, И мањи приходи од продаје непокретности за 200 милиона динара. 

Занимљиво је да се пренета неутрошена средства из ранијих година повећавају за 100 милиона динара, са 150 милиона на 250 милиона динара. То све говори о неефикасности у реализацији буџета, али и да се касни са радовима, а самим тим И са исплатама”- изјавио је Станковић.

“Градоначелник говори хвалоспеве као да живимо у златном добу, ја бих рекао да живимо у мермерном и каменом добу. То потврђује приход од пореза на зараде који још увек не достиже ниво из 2012. Што говори да у Нишу имамо мање радних места него што смо их имали 2012. године, али зато је зато приход од пореза на имовину вишеструко увећан. И ту је реализација одлична када треба да се узима од грађана.  

Анализа и ребаланс буџета говори да је резултат Градског већа за годину дана 0, као и резултат СНС за предходних 7. година”- закључио је Станковић.

 


#   Ниш   ДС   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   бојкот
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима