Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Zašto je opozicija bojkotovala sednicu SG Niša

rssBookmark and Share

Niš 17.08.2019. Južna Srbija Info

Niška opozicija bojktovala je jučerašnju sednicu Skupštine grada Niša. O razlozima bojkota, govorio je predsednik GrO Demokratske stranke u Nišu, Miodrag Stanković.

DS Niš: Zašto je opozicija bojkotovala sednicu SG Niša

Saopštenje prenosimo u celosti..

"Opozicija u Nišu bojkotovala je i današnju sednicu Skupštine Grada jer se njen rad ne odvija u duhu demokratije. Skupština samim tim nema legitimitet i odluke koje se donose nisu legitimne, identična je situacija kao i u Republičkom parlamentu. To vam je srpska nedemokratska matrica koju je nametnula SNS” - izjavio je Miodrag Stanković šef odborničke grupe DS u Skupštini Grada Niša. 

“Ova vlast je poklonila niški aerodrom Beogradu prošle godine a nešto slično se sada dešava i sa odlukom da se u gradsko preduzeće Toplana uvede privatni partner. O kom privatnom partneru se radi i šta se iza brda valja, s obzirom da partner nije poznat. 

Navodno razlog za javno privatno partnerstvo je to što Grad nema novca da obavi rekonstrukcije 10 kotlarnica.  I lepo je to osmišljeno i sve je jasno osim gde su tu građani i zaštita njihovih interesa. S jedne strane Grad nema novca za rekonstrukciju kotlarnica a sa druge ima za rekonstukciju Trga Kralja Milana. 

Da li je to zato što je to interes građana ili interes određenih izvođača radova, npr. i ko stoji iza svega toga, građani sigurno ne. Zašto vlast nije pitala građane na javnoj raspravi šta misle o tome?! 

U Srbiji je zavladala epidemija rekonstrukcija trgova I fontana, ta epidemija je stigla i u naš Grad. Nakon rekonstrukcije Trga republike, kreće rekonstrukcija Trga Nikole Pašića u Beogradu a paralelno u Nišu se kreće sa rekonstrukcijom Trga Kralja Milana. 

Prilikom usvajanja budžeta za 2019. odbijeni su mi amandmani gde sam predlagao da se novac predviđen za rekonstruciju Trga Kralja Milana preusmeri na prioritete građana. Sada se iznos od 180 miliona dinara koliko je prilikom usvajanja budžeta Grada Niša za 2019. godinu bilo predviđeno da se u 2019. I 2020. potroši na rekonstrukciju Trga Kralja Milana rebalansom budžeta uvećava u 2020. za još 160 miliona dinara. Pa će tako rekonstrukcija Trga Kralja Milana koštati građane Niša 340 miliona dinara, ili 3 miliona evra.

Nedopustivo je da se bez javne rasprave donose ovako važne odluke I da se na taj način troši novac građana”- rekao je Stanković. 

“Budžet Grada Beograda je 10 puta veći od budžeta Grada Niša pa se beograđani bune kada se radi rekonstrukcija trgova I fontana jer smatraju da postoje veći prioriteti, za 3 miliona evra mogli smo obezbediti besplatne udžbenike za sve đake niških osnovnih i srednjih škola, da se izgrade 5 obdaništa I time se smanji lista čekanja mališana u vrtićima ili da se izgradi Azil za napuštene životinje, ili da se taj novac uloži u rekonstrukciju kotlarnica. I ono malo novca što je bilo predviđeno za Azil za napuštene životinje, iznos od 1 miliona dinara za projektnu dokumentaciju je izbrisan što znači da neće ni jedan jedini dinar biti izdvojen za izgradnju Azila. Za saobraćaj se izdvajanja umanjuju za čak 150 miliona dinara.

Prilikom usvajanja budžeta Grada Niša za 2019. godinu upozoravao sam da je budžet koji je planiran na 11 milijardi dinara nerealan. Sada se budžet Grada umanjuje na 10.5 milijardi dinara, što je I dalje nerealno jer realizacija budžeta Grada Niša u 2019. neće biti veća od 8.4 milijardi dinara”- rekao je Stanković. 

“Rebalansom budžeta se ukupna masa u budžetu Grada Niša uvećava za 100 miliona dinara i umanjuje za oko 500 miliona dinara. 

Uvećanjem se planiraju veći prihodi od: poreza na nasleđe za 20 miliona dinara, poreza na kapitalne transakcije za 6 miliona dinara, od novčanih kazni i penala za čak 15 miliona dinara itd. Nastavlja se sa dakle da politikom oporezivanja I kažnjavanje građana, tj. da se živi na grbači naroda. 

Rebalansom budžeta se ukupna masa u budžetu Grada Niša umanjuje za više od 500 miliona dinara I predviđa se manja realicija na pozicijama koje se odnose upravo na aktivizam lokalne samouprave, što potvrđuje samo da se u Nišu niti gradi niti radi. Planiraju se manji prihodi od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta čak za 120 miliona dinara, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za 20 miliona dinara, manji prihodi od taksi za ozakonjenje objekata za 60 miliona dinara, manji prihodi od naknada za uređivane građevinskog zemljišta 20 miliona dinara, manji prihodi od naknada za zaštitu životne sredine za 25 miliona dinara, od prodaje zemljišta za 130 miliona dinara, I manji prihodi od prodaje nepokretnosti za 200 miliona dinara. 

Zanimljivo je da se preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina povećavaju za 100 miliona dinara, sa 150 miliona na 250 miliona dinara. To sve govori o neefikasnosti u realizaciji budžeta, ali i da se kasni sa radovima, a samim tim I sa isplatama”- izjavio je Stanković.

“Gradonačelnik govori hvalospeve kao da živimo u zlatnom dobu, ja bih rekao da živimo u mermernom i kamenom dobu. To potvrđuje prihod od poreza na zarade koji još uvek ne dostiže nivo iz 2012. Što govori da u Nišu imamo manje radnih mesta nego što smo ih imali 2012. godine, ali zato je zato prihod od poreza na imovinu višestruko uvećan. I tu je realizacija odlična kada treba da se uzima od građana.  

Analiza i rebalans budžeta govori da je rezultat Gradskog veća za godinu dana 0, kao i rezultat SNS za predhodnih 7. godina”- zaključio je Stanković.

 

Komentara: 0


#   Niš   DS   Miodrag Stanković   Skupština grada Niša   bojkot
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima