Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш поводом Међународног дана студената: Како будући академци да уче и "преживе" материјалне изазове

rssBookmark and Share

Ниш 17.11.2023. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Међународни дан студената обележава се широм света као симбол борбе за образовање и слободу. У Србији, студенти се суочавају са растућим изазовима, посебно када је реч о смештају и финансијама. Капацитети студентских домова су само 8% од укупног броја студената, а цене закупа станова порасле су за 50%.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Један од кључних проблема јесте недостатак капацитета студентског смештаја. Нових студентских домова нема деценијама, док се у Нишу један студентски дом код техничких факултета гради већ 14 година. Паралелно, у Нишу нису заврешни ни станови за младе научнике и уметнике нишког Универзитета, што осликава однос Града према студентима и младима.

Уколико држава има новац за изградњу Националног стадиона и за друге преплаћене пројекте који нису приоритетни, онда је императив да се пронађу средства и за унапређење услова студирања. Српски покрет Двери и коалиција Национално окупљање залажу се за изградњу по најмање једног новог студентског кампуса у четири велика универзитетска центра - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, како би се број места у студентским домовима подигао на бар 20% од укупног броја студената у односу на садашњих 8%.

Поред проблема са смештајем, студенти се суочавају и са константним повећањем цена мензи, студентских домова, школарина и живота уопште.
Нове студентске картице, које и нису тако нове, а које долазе тик пред изборе, једино ново што доносе јесте попуст од 10% на путарине и авиокарте, док су све друге погодности студенти већ могли да остваре уз индекс или Међународну студентску картицу на коју сви имају право. Овакве картице, које би донеле нове погодности, нису лоша ствар, али иза нових, минималних погодности не треба да се крију суштински проблеми којима се нико не бави – високе кирије и недостатак места у домовима.

Неопходно је стварање стратегије која ће се бавити суштинским проблемима, као и конкретне, системске и дугорочне мере које ће омогућити приступачно и квалитетно високо образовање свим студентима у Србији.

Нађа Стошић

Председник омладине Двери Ниш

Коментара: 0


#   Ниш   студенти   Двери   финансирање
@SPDveri @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима