Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Спречити урашавање достојанства просвете: Двери Ниш подржавају протест просветара у Нишу против насиља у школама

rssBookmark and Share

Ниш 01.12.2022. Јужна Србија Инфо

Градска организација Двери Ниш и народна посланица проф. др Тамара Миленковић пружају пуну подршку протесту просветних радника заказану за четвртак 1.децембра у 12 сати на Тргу Краља Милана у Нишу а против недопустивог степена насиља у школама, пише у делу саопштења послатом медијима.

Спречити урашавање достојанства просвете: Двери Ниш подржавају протест просветара у Нишу против насиља у школама

Саопштењепреносимо у целости..

Српски покрет Двери сматра да је ескалација вршњачког и насиља ученика према према просветним радницима у српским школама последица слома вредности у српском друштву као и ендемског насиља које је последица политички заробљених институција. Поплава лажних диплома и друштвеног и економског напредовања без знања и образовања захваљујући искључиво политичкој припадности урушило је значај знања и образовања. На понашање деце и ескалацију насиља без сумње утичу насиље присутно у медијима и ријалити програми на телевизијама са националном фреквенцијом, а препуштеност деце себи самима и општи слом моралних вредности довео је просвету у болесно стање. Захтевамо хитно укључење свих друштвених чинилаца како би се променило ово патолошко стање у коме се налази српска просвета. Овде се не ради само о дисциплини у школи, превенцији и кажњавању насиља, већ Двери траже промену наопаке парадигме школства која је довела до ерозије српске просвете.

Положај просветних радника урушава се већ више деценија – њихове зараде су мање од просечних, свака школска година почиње штрајком на који се власт више и не обазире, обавезе учитеља и наставника су све веће а њихов ауторитет и друштвени статус постао је миноран, могућности да санкционишу незнање или неприхватљива понашања на часу и у школи готово да не постоје. Понављање године за ученике је постало готово немогућа ствар, а за лоше оцене ученика,за њихове изостанке, за повреде дисциплине у школи, па и за насиље, увек се одговорним сматрају само наставници, најчешће разредне старешине, док родитељи очекују да школа преузме не само образовни, већ и читав васпитни рад са њиховом децом. Са друге стране права ученика постајала су све већа, а обавезе и одговорности ученика смањене су до апсурда. Овакав наопак систем вредности и прегажено достојанство и ауторитет просветних радника довели су до потпуног урушавања просвете и значаја образовања. Ђак коначно мора да постане ђак, учитељ - учитељ а родитељ - родитељ

Просветни радници су највеће жртве игнорантног односа власти према образовању, а тиме и према будућности Србије. Највећи удар слома вредности у српском друштву доживели су просветни радници. Заборављено је да у корену речи „образовање“ стоји реч „образ“ а да је стид основни чувар моралног здравља једног друштва и једне нације.

Пружајући подршку захтевима Уније синдиката просветних радника Србије да се просветним радницима додели статус службеног лица, захтевамо и увођење и примену драконских казни према насилницима, захтевамо забрану коришћења мобилних телефона у школи под претњом настрожијих казни, захтевамо да деца коначно уче из српских књига српских издавача, и захтевамо кривичне и високе новчане казне за родитеље преступника и ученика-насилника у школама.

Двери Ниш захтевају повратак нормалности у српску просвету и нулту толеранцију према насиљу у школама.


#   Ниш   Двери   Бошко Обрадовић   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима