Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sprečiti urašavanje dostojanstva prosvete: Dveri Niš podržavaju protest prosvetara u Nišu protiv nasilja u školama

rssBookmark and Share

Niš 01.12.2022. Južna Srbija Info

Gradska organizacija Dveri Niš i narodna poslanica prof. dr Tamara Milenković pružaju punu podršku protestu prosvetnih radnika zakazanu za četvrtak 1.decembra u 12 sati na Trgu Kralja Milana u Nišu a protiv nedopustivog stepena nasilja u školama, piše u delu saopštenja poslatom medijima.

Sprečiti urašavanje dostojanstva prosvete: Dveri Niš podržavaju protest prosvetara u Nišu protiv nasilja u školama

Saopštenjeprenosimo u celosti..

Srpski pokret Dveri smatra da je eskalacija vršnjačkog i nasilja učenika prema prema prosvetnim radnicima u srpskim školama posledica sloma vrednosti u srpskom društvu kao i endemskog nasilja koje je posledica politički zarobljenih institucija. Poplava lažnih diploma i društvenog i ekonomskog napredovanja bez znanja i obrazovanja zahvaljujući isključivo političkoj pripadnosti urušilo je značaj znanja i obrazovanja. Na ponašanje dece i eskalaciju nasilja bez sumnje utiču nasilje prisutno u medijima i rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a prepuštenost dece sebi samima i opšti slom moralnih vrednosti doveo je prosvetu u bolesno stanje. Zahtevamo hitno uključenje svih društvenih činilaca kako bi se promenilo ovo patološko stanje u kome se nalazi srpska prosveta. Ovde se ne radi samo o disciplini u školi, prevenciji i kažnjavanju nasilja, već Dveri traže promenu naopake paradigme školstva koja je dovela do erozije srpske prosvete.

Položaj prosvetnih radnika urušava se već više decenija – njihove zarade su manje od prosečnih, svaka školska godina počinje štrajkom na koji se vlast više i ne obazire, obaveze učitelja i nastavnika su sve veće a njihov autoritet i društveni status postao je minoran, mogućnosti da sankcionišu neznanje ili neprihvatljiva ponašanja na času i u školi gotovo da ne postoje. Ponavljanje godine za učenike je postalo gotovo nemoguća stvar, a za loše ocene učenika,za njihove izostanke, za povrede discipline u školi, pa i za nasilje, uvek se odgovornim smatraju samo nastavnici, najčešće razredne starešine, dok roditelji očekuju da škola preuzme ne samo obrazovni, već i čitav vaspitni rad sa njihovom decom. Sa druge strane prava učenika postajala su sve veća, a obaveze i odgovornosti učenika smanjene su do apsurda. Ovakav naopak sistem vrednosti i pregaženo dostojanstvo i autoritet prosvetnih radnika doveli su do potpunog urušavanja prosvete i značaja obrazovanja. Đak konačno mora da postane đak, učitelj - učitelj a roditelj - roditelj

Prosvetni radnici su najveće žrtve ignorantnog odnosa vlasti prema obrazovanju, a time i prema budućnosti Srbije. Najveći udar sloma vrednosti u srpskom društvu doživeli su prosvetni radnici. Zaboravljeno je da u korenu reči „obrazovanje“ stoji reč „obraz“ a da je stid osnovni čuvar moralnog zdravlja jednog društva i jedne nacije.

Pružajući podršku zahtevima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica, zahtevamo i uvođenje i primenu drakonskih kazni prema nasilnicima, zahtevamo zabranu korišćenja mobilnih telefona u školi pod pretnjom nastrožijih kazni, zahtevamo da deca konačno uče iz srpskih knjiga srpskih izdavača, i zahtevamo krivične i visoke novčane kazne za roditelje prestupnika i učenika-nasilnika u školama.

Dveri Niš zahtevaju povratak normalnosti u srpsku prosvetu i nultu toleranciju prema nasilju u školama.


#   Niš   Dveri   Boško Obradović   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima