Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш траже хитну примену програма за помоћ сиромашном становништву

rssBookmark and Share

Ниш 24.06.2022. Јужна Србија Инфо

Српски покрет Двери поново захтева хитно формирање Народне скупштине као и примену мера из Програма мера за ублажавање последица кризе на најсиромашније слојеве становништва, пише у делу саопштења медијима.

Илустрација
Илустрација

Саопштење преносимо у целости

Поред тога што се окончање избора одлаже бескрајно, а на основу приватних договора председника две странке предлаже се и понављање избора, грађани Србије у растућој инфлацији и претећој енергетској кризи немају времена за нове дилове политичких конкурената. Поред тога што и трећи месец након избора, Србија нема Парламент и има техничку Владу, у нову кризу Србија улази не само са најсиромашнијим становништвом у Европи, дуплираним спољним дугом, већ и са огромном светском рецесијом која ће смањити дознаке дијаспоре. Поскупљења у Србији још увек нису последица „украјинске кризе“ , тај се „удар“ тек очекује, а у нову кризу хране и енергената улазимо са девастираном Електропривредом Србије као и без урађеног Регистра социјално угрожених грађана, за шта су одговорна надлежна министарства.

Мере одбране од кризе спроводе се монетарном политиком, фискалним мерама и мерама помоћи осетљивим категоријама становништва. То већ увелико раде све европске државе.

Како Народна банка према позитивном законодавству не може да финансира јавни сектор у Србији, већ се бави искључиво одбраном курса динара, за шта је већ потрошила две милијарде евра девизних резерви, монетарна политика не може да буде инструмент одбране од кризе

Програм за помоћ сиромашном становништву садржи фискалне и мере директне помоћи појединцима и домаћинствима као и расподелу терета кризе на најбогатији слој становништва:

  1. УКИДАЊЕ ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА НА МИНИМАЛНЕ ЗАРАДЕ – повећати неопорезиви део зараде и омогућити да се за 350 хиљада људи који сада примају минималну зараду она повећа са 35.414 дин. повећа до износа минималне потрошачке корпе од 42.519 дин .
  2. УКИНУТИ ПДВ НА ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ (хлеб, уље, млеко и млечни производи, дечија храна) које чине готово 50% минималне потрошачке корпе- све основне намирнице појефтиниће за најмање 8% ,
  3. УКИНУТИ АКЦИЗЕ НА НАФТУ И НАФТНЕ ДЕРИВАТЕ од августа до краја зимских месеци,
  4. СМАЊЕЊЕ ПДВ НА 17% НА СТРУЈУ од 1.11. до 1.4. 2023.год. и УКИДАЊЕ ПДВ НА СТРУЈУ ЗА ОСЕТЉИВЕ КАТЕГОРИЈЕ ПОТРОШАЧА
  5. ПОВЕЋАЊЕ ПДВ НА ЛУКСУЗНУ РОБУ НА 25% – парфеми, луксузна козметика, кожна одећа и обућа од луксузних материјала, брендирана роба из иностранства, луксузна возила и накит.
  6. СОЦИЈАЛНИ ДОДАТАК У ИЗНОСУ ПОЛОВИНЕ ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ (300 евра) за енергенте и трошкове живота ДОМАЋИНСТВИМА из осетљивих категорија који живе са минималним примањима по члану породице
  7. СОЦИЈАЛНИ ДОДАТАК ЗА ЕНЕРГЕНТЕ И ТРОШКОВЕ ЖИВОТА (15.000 динара) ПЕНЗИОНЕРИМА са пензијама мањим од 20.000 дин.у висини половине просечне пензије
  8. СОЦИЈАЛНИ ДОДАТАК ЗА ЕНЕРГЕНТЕ И ТРОШКОВЕ ЖИВОТА (200 ЕВРА) РАЊИВИМ ГРУПАМА - особама са инвалидитетом, незапосленима, старим лицима без примања, корисницима социјалне помоћии другим осетљивим категоријама становништва .
  9. Ово су хитне мере из Програма Двери за помоћ угроженом становништву, а на основу Економског и Социјалног програма Двери „За државу која брине“ , заснованих на економској самодрживости Србије.


#   Ниш   сиромаштво   Двери   Тамара Керковић
@SPDveri @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима