Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš traže hitnu primenu programa za pomoć siromašnom stanovništvu

rssBookmark and Share

Niš 24.06.2022. Južna Srbija Info

Srpski pokret Dveri ponovo zahteva hitno formiranje Narodne skupštine kao i primenu mera iz Programa mera za ublažavanje posledica krize na najsiromašnije slojeve stanovništva, piše u delu saopštenja medijima.

Ilustracija
Ilustracija

Saopštenje prenosimo u celosti

Pored toga što se okončanje izbora odlaže beskrajno, a na osnovu privatnih dogovora predsednika dve stranke predlaže se i ponavljanje izbora, građani Srbije u rastućoj inflaciji i pretećoj energetskoj krizi nemaju vremena za nove dilove političkih konkurenata. Pored toga što i treći mesec nakon izbora, Srbija nema Parlament i ima tehničku Vladu, u novu krizu Srbija ulazi ne samo sa najsiromašnijim stanovništvom u Evropi, dupliranim spoljnim dugom, već i sa ogromnom svetskom recesijom koja će smanjiti doznake dijaspore. Poskupljenja u Srbiji još uvek nisu posledica „ukrajinske krize“ , taj se „udar“ tek očekuje, a u novu krizu hrane i energenata ulazimo sa devastiranom Elektroprivredom Srbije kao i bez urađenog Registra socijalno ugroženih građana, za šta su odgovorna nadležna ministarstva.

Mere odbrane od krize sprovode se monetarnom politikom, fiskalnim merama i merama pomoći osetljivim kategorijama stanovništva. To već uveliko rade sve evropske države.

Kako Narodna banka prema pozitivnom zakonodavstvu ne može da finansira javni sektor u Srbiji, već se bavi isključivo odbranom kursa dinara, za šta je već potrošila dve milijarde evra deviznih rezervi, monetarna politika ne može da bude instrument odbrane od krize

Program za pomoć siromašnom stanovništvu sadrži fiskalne i mere direktne pomoći pojedincima i domaćinstvima kao i raspodelu tereta krize na najbogatiji sloj stanovništva:

  1. UKIDANjE POREZA I DOPRINOSA NA MINIMALNE ZARADE – povećati neoporezivi deo zarade i omogućiti da se za 350 hiljada ljudi koji sada primaju minimalnu zaradu ona poveća sa 35.414 din. poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe od 42.519 din .
  2. UKINUTI PDV NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE (hleb, ulje, mleko i mlečni proizvodi, dečija hrana) koje čine gotovo 50% minimalne potrošačke korpe- sve osnovne namirnice pojeftiniće za najmanje 8% ,
  3. UKINUTI AKCIZE NA NAFTU I NAFTNE DERIVATE od avgusta do kraja zimskih meseci,
  4. SMANjENjE PDV NA 17% NA STRUJU od 1.11. do 1.4. 2023.god. i UKIDANjE PDV NA STRUJU ZA OSETLjIVE KATEGORIJE POTROŠAČA
  5. POVEĆANjE PDV NA LUKSUZNU ROBU NA 25% – parfemi, luksuzna kozmetika, kožna odeća i obuća od luksuznih materijala, brendirana roba iz inostranstva, luksuzna vozila i nakit.
  6. SOCIJALNI DODATAK U IZNOSU POLOVINE PROSEČNE ZARADE (300 evra) za energente i troškove života DOMAĆINSTVIMA iz osetljivih kategorija koji žive sa minimalnim primanjima po članu porodice
  7. SOCIJALNI DODATAK ZA ENERGENTE I TROŠKOVE ŽIVOTA (15.000 dinara) PENZIONERIMA sa penzijama manjim od 20.000 din.u visini polovine prosečne penzije
  8. SOCIJALNI DODATAK ZA ENERGENTE I TROŠKOVE ŽIVOTA (200 EVRA) RANjIVIM GRUPAMA - osobama sa invaliditetom, nezaposlenima, starim licima bez primanja, korisnicima socijalne pomoćii drugim osetljivim kategorijama stanovništva .
  9. Ovo su hitne mere iz Programa Dveri za pomoć ugroženom stanovništvu, a na osnovu Ekonomskog i Socijalnog programa Dveri „Za državu koja brine“ , zasnovanih na ekonomskoj samodrživosti Srbije.


#   Niš   siromaštvo   Dveri   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima