Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Газе и затрпавају Ниш и југ Србије као базилику

rssBookmark and Share

Ниш 12.07.2015. В.М., Нишке Вести

Народни покрет Србије и странка Заједно за Србију у Нишу подржали су грађански протест у Црвеној реци за спас базилике и казали да је покушај затрпавања тог историјског блага варварски чин.

Газе и затрпавају Ниш и југ Србије као базилику

„Ми дајемо пуну подршку том догађају који ће наши суграђани масовно подржати, чујемо да одлазе свим превозним средствима како би зауставили један такав безумни чин“, казао је лидер Народног покрета Србије у Нишу, Бранислав Јовановић, на заједничкој прес конференцији странке Заједно за Србију и Народног покрета Србије у Нишу.
Ове две политичке опције осврнуле су се на актуелну ситуацију у држави и у граду.

"Ситуација у граду је неиздржива, грађани више не могу да издрже порезе и намете, а актуелна власт нема слуха нити за младе људе, нити за пензионере", каже Бошко Ристић, потпредседник странке Заједно за Србију.

"Подељена су решења за наплату пореза на имовину, али је питање да ли је то порез, намет или харач. Све се теже живи, грађани су економски угрожени, њихов буџет је потпуно отањен, новчаници су им празни, а цена електричне енергије ће скочити од августа до 12 посто, а скаче и цена воде. Како са толиким наметима да изврше своју обавезу уплате пореза на имовину", каже Ристић.

Он истиче да је забрињавајуће то што грађани због новог закона о хипотеци врло лако могу да остану без крова над главом као и да су принудни извршитељи већ закуцали на многа врата, посебно збг дуга за струју и комуналије, али и због тога што су се многи неоправдано задужили у швајцарским францима, а држава, како каже, није реаговала.

"Имамо пример младих људи који су остали самохрани, без родитеља, а на студијама су и једва су обезбедили средства да прехране сами себе и да обезбеде завршетак школовања, а сада им долази принудна наплата ради дугова за струју и наплате пореза на имовину. Зато ће се ЗЗС преко својих посланика у Парламенту уз подршку НПС-а придружити иницијативи за промену закона о порезу на имовину и тражићемо да се ослободе плаћања пореза на имовину грађана појединачно, до 25 квадрата по члану породичних домаћинстава. Сматрамо да је то нужно и неопходно, јер на други начин није могуће обезбедити људима кров над главом и егзистенцију", наглашава потпредседник ЗЗС и додаје да је у Нишу цена некретнина пала што говори о томе да су Нишлије све сиромашније.
Он каже да ће ове две политичке опције подржати иницијативу синдиката пензионера Србије који ће почети прикупљање потписа за измену закона о имовини и тражити да се тај намет смањи.

Лидер Народног покрета Србије у Нишу казао је да се наставља гажење и уништавање Нишке Бање, прииродног блага и компаративне предности нашег града.

„Знамо да је градоначелник Ниша најављивао развој здравственог и конгресног туризма у нашем граду као неку велику развојну шансу, међутим видимо да три хотела у центру Нишке Бање пропадају, то су Србија, Озрен и Партизан. Требало би да следе пример Бабиног Зуба“, објашњава Јовановић и наставља: Ако је држава уложила у Цонтинентал, у фабрику гума у Суботици, 3 милиона евра за субвенције за отварање нових радних места, не видим разлога да се не уложе 3 милиона евра у Нишку Бању, у три хотела која има ова општина, а има и 15 милиона становника. Озрен, Србија и Партизан би се ревитализовали и добили би још 1000 лежајева. Сви ти хотели су наслоњени на старо купатило користила би се лековита вода и блато, а и итекако би се са нових хиљаду ноћења сваког дана здравствени туризам поправио. Ето конкретне шансе за владу Републике Србије да помогне Нишку Бању“, предлаже лидер нишког НПС-а и напомиње да се у бани радило и градило до 2012. године.

Он подсећа да је претходна локална власт урадила два нова обданишта, мини дом здравља, главну улицу, а то је улица Српсних јунака, нову балон салу, преко десетак нових улица као и централни трг.

„Све је то урађено за врло кратко време, а од тада ниједан ексер нису закуцали“, каже Јовановић.

Он се осврнуо и на Поповачки колектор који је актуелан у медјима ових дана, где је Република, како пишу, уложила 12 милиона динара, а вредност овог колектора је 50 милиона динара.

„Поповачки колектор је доказ како се уништава Ниш. До 2012.године само у деснообални нишавски колектор држава је уложила 650 милиона динара, а учешће Републике је било 100 посто. Значи за две године Република је уложила 650 милиона динара, а сада, како кажу, свега 12 милиона динара. Притом овај Поповачки колектор, који Градоначелник најављује као епохалну инвестицију, није у функцији, треба да се уради и Медошевачки колектор да би се даље пречишћавале отпадне воде“, каже Јовановић и додаје:

„Зато Ниш не може да иде напред. То су поражавајући подаци и уместо да власт ћути она то ударно апострофира на свим медијима, а ево као што видите цифре су неумољиве и 13 пута мање од онога што је држава раније улагала. Ова локална власт добро зна да смо све то ми радили преко Министарства финансија, Министарства за капиталне инвестиције и Националног инвестиционог плана, а сада више ни министри не долазе у наш град и на југ Србије.“


#   Ниш   Дом здравља   субвенције   Бошко Ристић   инвестиције   Бранислав Јовановић   политика   Озрен   стандард   принудна наплата   НПС Народни покрет Србије   Заједно за Србију   отпадне воде   прикупљање потписа   Република   здравствени туризам   југ Србије   Поповачки колектор
@ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима