Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gaze i zatrpavaju Niš i jug Srbije kao baziliku

rssBookmark and Share

Niš 12.07.2015. V.M., Niške Vesti

Narodni pokret Srbije i stranka Zajedno za Srbiju u Nišu podržali su građanski protest u Crvenoj reci za spas bazilike i kazali da je pokušaj zatrpavanja tog istorijskog blaga varvarski čin.

Gaze i zatrpavaju Niš i jug Srbije kao baziliku

„Mi dajemo punu podršku tom događaju koji će naši sugrađani masovno podržati, čujemo da odlaze svim prevoznim sredstvima kako bi zaustavili jedan takav bezumni čin“, kazao je lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović, na zajedničkoj pres konferenciji stranke Zajedno za Srbiju i Narodnog pokreta Srbije u Nišu.
Ove dve političke opcije osvrnule su se na aktuelnu situaciju u državi i u gradu.

"Situacija u gradu je neizdrživa, građani više ne mogu da izdrže poreze i namete, a aktuelna vlast nema sluha niti za mlade ljude, niti za penzionere", kaže Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju.

"Podeljena su rešenja za naplatu poreza na imovinu, ali je pitanje da li je to porez, namet ili harač. Sve se teže živi, građani su ekonomski ugroženi, njihov budžet je potpuno otanjen, novčanici su im prazni, a cena električne energije će skočiti od avgusta do 12 posto, a skače i cena vode. Kako sa tolikim nametima da izvrše svoju obavezu uplate poreza na imovinu", kaže Ristić.

On ističe da je zabrinjavajuće to što građani zbog novog zakona o hipoteci vrlo lako mogu da ostanu bez krova nad glavom kao i da su prinudni izvršitelji već zakucali na mnoga vrata, posebno zbg duga za struju i komunalije, ali i zbog toga što su se mnogi neopravdano zadužili u švajcarskim francima, a država, kako kaže, nije reagovala.

"Imamo primer mladih ljudi koji su ostali samohrani, bez roditelja, a na studijama su i jedva su obezbedili sredstva da prehrane sami sebe i da obezbede završetak školovanja, a sada im dolazi prinudna naplata radi dugova za struju i naplate poreza na imovinu. Zato će se ZZS preko svojih poslanika u Parlamentu uz podršku NPS-a pridružiti inicijativi za promenu zakona o porezu na imovinu i tražićemo da se oslobode plaćanja poreza na imovinu građana pojedinačno, do 25 kvadrata po članu porodičnih domaćinstava. Smatramo da je to nužno i neophodno, jer na drugi način nije moguće obezbediti ljudima krov nad glavom i egzistenciju", naglašava potpredsednik ZZS i dodaje da je u Nišu cena nekretnina pala što govori o tome da su Nišlije sve siromašnije.
On kaže da će ove dve političke opcije podržati inicijativu sindikata penzionera Srbije koji će početi prikupljanje potpisa za izmenu zakona o imovini i tražiti da se taj namet smanji.

Lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu kazao je da se nastavlja gaženje i uništavanje Niške Banje, priirodnog blaga i komparativne prednosti našeg grada.

„Znamo da je gradonačelnik Niša najavljivao razvoj zdravstvenog i kongresnog turizma u našem gradu kao neku veliku razvojnu šansu, međutim vidimo da tri hotela u centru Niške Banje propadaju, to su Srbija, Ozren i Partizan. Trebalo bi da slede primer Babinog Zuba“, objašnjava Jovanović i nastavlja: Ako je država uložila u Continental, u fabriku guma u Subotici, 3 miliona evra za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, ne vidim razloga da se ne ulože 3 miliona evra u Nišku Banju, u tri hotela koja ima ova opština, a ima i 15 miliona stanovnika. Ozren, Srbija i Partizan bi se revitalizovali i dobili bi još 1000 ležajeva. Svi ti hoteli su naslonjeni na staro kupatilo koristila bi se lekovita voda i blato, a i itekako bi se sa novih hiljadu noćenja svakog dana zdravstveni turizam popravio. Eto konkretne šanse za vladu Republike Srbije da pomogne Nišku Banju“, predlaže lider niškog NPS-a i napominje da se u bani radilo i gradilo do 2012. godine.

On podseća da je prethodna lokalna vlast uradila dva nova obdaništa, mini dom zdravlja, glavnu ulicu, a to je ulica Srpsnih junaka, novu balon salu, preko desetak novih ulica kao i centralni trg.

„Sve je to urađeno za vrlo kratko vreme, a od tada nijedan ekser nisu zakucali“, kaže Jovanović.

On se osvrnuo i na Popovački kolektor koji je aktuelan u medjima ovih dana, gde je Republika, kako pišu, uložila 12 miliona dinara, a vrednost ovog kolektora je 50 miliona dinara.

„Popovački kolektor je dokaz kako se uništava Niš. Do 2012.godine samo u desnoobalni nišavski kolektor država je uložila 650 miliona dinara, a učešće Republike je bilo 100 posto. Znači za dve godine Republika je uložila 650 miliona dinara, a sada, kako kažu, svega 12 miliona dinara. Pritom ovaj Popovački kolektor, koji Gradonačelnik najavljuje kao epohalnu investiciju, nije u funkciji, treba da se uradi i Medoševački kolektor da bi se dalje prečišćavale otpadne vode“, kaže Jovanović i dodaje:

„Zato Niš ne može da ide napred. To su poražavajući podaci i umesto da vlast ćuti ona to udarno apostrofira na svim medijima, a evo kao što vidite cifre su neumoljive i 13 puta manje od onoga što je država ranije ulagala. Ova lokalna vlast dobro zna da smo sve to mi radili preko Ministarstva finansija, Ministarstva za kapitalne investicije i Nacionalnog investicionog plana, a sada više ni ministri ne dolaze u naš grad i na jug Srbije.“


#   Niš   Dom zdravlja   subvencije   Boško Ristić   investicije   Branislav Jovanović   politika   Ozren   standard   prinudna naplata   NPS Narodni pokret Srbije   Zajedno za Srbiju   otpadne vode   prikupljanje potpisa   Republika   zdravstveni turizam   jug Srbije   Popovački kolektor
@ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima