Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани Црне Горе гласају, висока излазност у првим часовима - хоће ли бити изненађења након 30 година

Bookmark and Share

30.08.2020. РТС, Вијести, ТАНЈУГ, Јужна Србија Инфо

Грађани Црне Горе бирају нови сазив парламента. У изборној трци учествује 11 листа и странака. До девет часова гласало је 14,7 одсто бирача, саопштио је Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ). У првих сат времена од отварања биралишта гласало је 5,8, док је прошлим у истом периоду гласало 3,5 одсто бирача.

Илустрација
Илустрација

Право гласа у Црној Гори има 540.026 бирача, који ће гласати на 1.217 бирачких места. Ово су 11 парламентарни избори од увођења вишестраначја у Црној Гори и пети од проглашења независности 2006. године.

Бирачка места отворена су од седам до 20 сати, а грађани пет градова и општина бирају и локалну власт.

Избори се одржавају у време пандемије коронвируса, па је обавеза поштовати препоруке Националног координационог тела за заразне болести.

Тако је обавезна дезинфекција руку пре уласка на бирачко место и током процеса гласања, као и обавезно ношење маске на бирачком месту, осим приликом утврђивања идентитета бирача.

Обавезно је и држање прописане физичке дистанце пре, током и након боравка на биралиштима.

Историчар и спољнополитички аналитичар Немања Старовић рекао је за РТС да ће резултати избора у Црној Гори бити неизвесни. Каже да ће опозиција бити релативни победник избора, у смислу надмоћнијег броја гласова у односу на ДПС, али би могла бити и апсолутни победник ако буде већа излазност.

Према његовим речима, резултати избора ће бити неизвесни, најнеизвесније изјашњавање грађана у Црној Гори у последњих 15 година.

"Можемо доћи сутра увече у ситуацију да и једна и друга страна имају довољно разлога да прогласе победу", подвлачи Старовић.


#   СПЦ   Црна Гора   опозиција   Мило Ђукановић   Избори 2020   парламентарни избори   Избори Црна Гора 2020
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима