Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani Crne Gore glasaju, visoka izlaznost u prvim časovima - hoće li biti iznenađenja nakon 30 godina

Bookmark and Share

30.08.2020. RTS, Vijesti, TANJUG, Južna Srbija Info

Građani Crne Gore biraju novi saziv parlamenta. U izbornoj trci učestvuje 11 lista i stranaka. Do devet časova glasalo je 14,7 odsto birača, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). U prvih sat vremena od otvaranja birališta glasalo je 5,8, dok je prošlim u istom periodu glasalo 3,5 odsto birača.

Ilustracija
Ilustracija

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 540.026 birača, koji će glasati na 1.217 biračkih mesta. Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Biračka mesta otvorena su od sedam do 20 sati, a građani pet gradova i opština biraju i lokalnu vlast.

Izbori se održavaju u vreme pandemije koronvirusa, pa je obaveza poštovati preporuke Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Tako je obavezna dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, kao i obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača.

Obavezno je i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biralištima.

Istoričar i spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović rekao je za RTS da će rezultati izbora u Crnoj Gori biti neizvesni. Kaže da će opozicija biti relativni pobednik izbora, u smislu nadmoćnijeg broja glasova u odnosu na DPS, ali bi mogla biti i apsolutni pobednik ako bude veća izlaznost.

Prema njegovim rečima, rezultati izbora će biti neizvesni, najneizvesnije izjašnjavanje građana u Crnoj Gori u poslednjih 15 godina.

"Možemo doći sutra uveče u situaciju da i jedna i druga strana imaju dovoljno razloga da proglase pobedu", podvlači Starović.


#   SPC   Crna Gora   opozicija   Milo Đukanović   Izbori 2020   parlamentarni izbori   Izbori Crna Gora 2020
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima