Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Хуманост из интереса

rssBookmark and Share

Прокупље 29.10.2015.

Саопштење Демократске странке из Прокупља, поводом учестале хуманости једних те истих лекара који на вршењу хуманитарне мисије пристојно профитирају.

Прокупље: Хуманост из интереса

Српска Напредна Странка се максимално потрудила да  у медијима изрекламира хуман приступ сагледавању проблема миграната. Кад слушамо нашег премијера испада да смо најхуманија држава у Европи. И на локалном нивоу функционери СНС - а су истицали учешће наших здравствених тимова из Прокупља у пружању помоћи мигрантима на пункту Миратовац код Прешева као пример хуманости која је јавности представљена готово у епским размерама.

Да ли је све баш тако како се приказује, да ли су баш тако и толико хумани? Одмах да кажемо, нису! Ради се о чистом интересу, или ти хумани су ал за паре.

Екипе које из Прокупља иду на пункт у близини Прешева свој одлазак наплаћују са 17 сати прековременог рада. За 2 одласка месечно сваки члан екипе има 34 сата прековременог рада. Лекар опште праксе добија око 17000 динара у бруто износу, односно 13000 динара у нето износу.  Директорка Болнице која је редовни учесник ових акција прима више, њена хуманост по одласку у Прешево вреди око 10000 динара, а пошто иде 2 пута месечно хумана је нето 20000 динара.

Овакво наплаћивање рада на пункту са мигрантима проблематично је по више основа.

Најпре, зараду коју исказују кроз сате прековременог рада наплаћују из средстава Републичког Фонда Здравственог Осигурања. Наш заједнички здравствени динар, ионако недовоњан за нормално функционисање здравственог система, троши се за плате људи који не обављају послове здравствене заштите наших осигураника. Сви званичници Србије иначе стално понављају у средствима јавног информисања да нам мигранти никако нису на терету и да ЕУ издваја одређена средства која покривају трошкове њиховог проласка кроз нашу земљу. Можемо да закључимо да или званичници Владе Србије лажу, или је у питању злоупотреба од стране руководства прокупачке Болнице.

Друга злоупотреба која се јавља у овом случају је да се иде у редовно радно време за шта се прима редовна зарада, а у исто време се приказује и прековремени рад.

Иначе, месецима већ једни исти људи су хумани, и скоро сви медицински радници су чланови Српске Напредне Странке. Интересантно је да иду искључиво лекари опште праксе, а једини специјалиста који из Болнице иде пут Прешева је директорка Болнице.

Јавност Србије у више наврата обавештавана је о милионима евра за помоћ збрињавању миграната. Велики део тог новца усмерен је Министарству здравља за санитарно - хигијенску и уопште бригу о здрављу тих несрећних људи који пролазе кроз Србију. Сваком човеку из струке је јасно да овај посао није организован по принципима медицинске доктрине. Сасвим случајно дошли смо до неких сазнања на основу којих смо закључили да је једини принцип којим се власт руководила у организацији бриге о здрављу миграната принцип прања новца. Знамо за случај да је Министарство здравља склопило уговор са неким београдским приватним лабораторијама о пружању услуга, о тестирању биолошког материјала миграната. По речима лекара који је учествовао у тим пословима, запослени у тим приватним лабораторијама су мигрантима узимали узорке на све и свашта. Без икаквог циља и без икакве доктрине, само да буде што већи број анализа да би фактура ка Министарству здравља била што већа. Класично прање новца, како је тај лекар из Београда и сам закључио.

Дакле, од врха власти па све до локала исти је образац понашања. Искористи прилику, захвати колико год можеш, јер ово не може дуго да траје. Под маском хуманости према мигрантима напредњаци празне све расположиве фондове - хумани су ал за паре!


#   Прокупље   ДС   Др Алекса Савић болница   хуманост   дневнице   Министарство здравља   радно време
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима