Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јовановић-Ристић: Суноврат Ниша

rssBookmark and Share

20.12.2015. Јужна Србија Инфо

"Ово што се тренутно ради у нашем Граду назвао бих наопаком политиком јер се због зулума ЈКП „Паркинг сервис“ Нишлије самоорганизују у виду ноћних стража у појединим деловима града, као што је насеље „Стеван Синђелић“ ,на пример, не би ли сачували своје аутомобиле.

Јовановић-Ристић: Суноврат Ниша

Тај исти зулум спроводи и ЈКП Градска Топлана што нам говори комунални бунт наших суграђана испред Скупштине Града, протест је одржан пре неки дан. У селу Мрамор деца не могу да иду у школу јер су свакодневно изложена нападима чопора паса луталица од којих их људи колима бране. То је кратак пресек стања у нашем граду који је у потпуности запуштен и девастиран у сваком смислу, а највише у привредном и инфраструктурном", рекао је Бранислав Јовановић, лидер Народног покрета Србије у Нишу на заједничкој конференцији за новинаре са странком Заједно за Србију.

Јовановић наглашава да су политичари  ту да раде и граде, а тврди да је буџет Града реално три пута мањи за изградњу него што је то био у претходној локалној власти.

Он истиче да ће нас челници Града све повући у амбис на тај начин што терају ЈКП „Медиана“ и ЈКП „Наисус“ да дижу енормне кредите и камате на исти начин као што су упропастили и ЈКП „Гориица“.

„Ни на Скупштини ме Градоначелник није демантовао да за последњих 12 година  програм за изградњу Града никада није кредитном линијом финансиран. Градоначелник прича како је измирио скоро све обавезе према извођачима радова, а диже кредите да би плаћао изградњу Града и те исте извођаче. Он критикује ранију праксу што се извођачима дуговало и по 500 000 000 динара, а ми смо због тога поносни јер су они сами кредитирали Град на бази послова које су добијали, наравно на тендерима од Града“, каже Јовановић и додаје:

„Апсурд је што Град свом предузећу, ЈКП „Медиана“, дугује око 500 000 000 динара, а измирује све обавезе према извођачима. Наравно, раније је била сасвим другачија пракса.“

Први човек нишког НПС-а напомиње да  извођачи којима се измирује све до динара посебно мимо Града по милион и више динара месечно улажу у нишки спорт. 

„Једна грађевинска фирма је око 12 000 000 динара дала мимо градских пара на рачун спорта у Граду док челници  докторирају ових дана на тему спорта. Прате тренд добијања докторских диплома, а буџет за спорт у ери штедње по премијеру, повећан је са 135 000 000  на 175 000 000 динара боље речено 3 нова обданишта из темеља једнака су буџету спорта у Нишу. Дневнице за путовања као и наметнути порези повећани су грађанима 300%, а ми плаћамо док се остали усавршавају на ове теме и докторирају. Треба испитати да ли се млади докторанти спортских наука  усавршавају код челника клубова чији се буџети енормно увећавају“, истиче Јовановић.

Он тражи од локалне власти да са ове позиције на наредној скупштини средства усмере за изградњу азила за псе.

„Ако смо могли да имамо ребаланс буџета три или четири пута, до краја године ће бити одржана  још једна седница Скупштине Града, могло би да се смањи за 50 000 000 динара и да се изгради азил за псе јер Градоначелник каже да нема пара за то. Напомињем да је до сада Град платио 40 000 000 динара штете од уједа паса, а чујем из надзорног одбора ЈКП „Медиана“ да је ово предузеће платило 10 000 000 динара. Укупно 50 000 000 динара је Град платио штету од уједа паса“, закључује лидер нишког НПС-а.

Јовановић је најавио и тему за наредну прес конференцију:

„Изаћи ћемо са предлогом мера како да обезбедимо још два буџета програма изградње Града рационализацијом и штедњом. Предложићемо Градоначелнику како да уштеди и обезбеди својим „утицајем“ још милијарду динара да може Град да се гради јер и сами видите у каквом је стању.“

Бошко Ристић, потпредседник странке Заједно за Србију каже да Влада Србије и ресорно министарство морају одмах да реагују и да промене своју одлуку о смањењу накнада за дневнице припадницима војске Србије која износи 150 динара дневно.

„Посебно се ово односи на припаднике војске Србије који обављају своју дужност у копненој зони безбедности који иду на терен, раде на деминирању и уништавању убојитих средстава где они залажу свој живот за безбедност свих нас. Сматрамо да је непримерено да они оваквом одлуком Владе буду доведени у позицију која је изузетно гора од положаја свих државних службеника у Србији. С обзиром да је синдикат одбране Србије најавио штрајк глађу младих припадника војске Србије, ми их позивамо да не приступају штрајку глађу већ да на други начин искажу своје оправдано незадовољство и боре се заједно са свима нама за остварење оправданих и  основаних захтева“, каже Ристић.

Он истиче да је непримерено да једна припадница војске Србије са 150 динара обезбеди себи исхрану док је на терену или обуци, а да истовремено из тих средстава обезбеди својој породици ручак код куће.
„Сматрамо да средства могу да се нађу, да је на исти начин регулисана и позиција припадника полиције јер је Александар Вучић, премијер, направио договор са синдикатом полиције, па на сличан начин треба да се нађе решење и за припаднике војске Србије. Рецимо могу да се смање донације и субвенције које дајемо фирмама које долазе из земеља које су признале Косово и потписале захтев да Косово буде примљено у УНЕСКО“, предлаже потпредседник ЗЗС.

Он се осврнуо и на митинг Српске напредне странке који је одржан у Новом Саду. 

„Сматрам да је то демонстрација силе, бахатости, показивања огромног трошења средстава у години штедње што је непримерено за грађане Србије. Начин како се понаша Влада и највећа партија у Влади је антиевропски и супротан ономе што су они прославили, а то је отварање преговора по поглављима са Европском унијом. Сматрам да мора да се у наредној години ради много одговорније и да се јавне функције врше пре свега у интересу грађана, а не зарад позиција  функционера партија на власти“, закључује Ристић.


#   јавна предузећа   субвенције   синдикат   Александар Вучић   Бошко Ристић   Бранислав Јовановић   политика   конференција   штрајк глађу   УНЕСКО   НПС Народни покрет Србије   Заједно за Србију   Азил за псе
@avucic @UNESCO @ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима