Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Керковић: Ко је "појео" бесплатне уџбенике за нишке ђаке, има ли Дирекција за јавни превоз везе са тим?

rssBookmark and Share

Ниш 31.08.2023. Јужна Србија Инфо

Сутра 1. септембра ђаци се врађају у школе а нишка власт није учинила ништа да помогне родитељима у огромним трошковима за опремање деце за полазак у школу, па ни да им обезбеди бесплатне уџбенике које већ имају деца у Београду, али и другим градовима у Србији, па чак и у сиромашној Сурдулици, пише у делу саопштења народног посланика ДВЕИ из Ниша Тамаре Миленковић Керковић.

Керковић: Ко је "појео" бесплатне уџбенике за нишке ђаке, има ли Дирекција за јавни превоз везе са тим?

Саопштење преносимо у целости..

Као посланик са југа Србије у име посланичке групе Срспки покрет Двери - Патриотски блок покренула сам бројне скупштинске али и иницијативе пред локалном самоуправом да нишка деца добију бесплатне уџбенике, али и да им се обезбеди бесплатна ужина, превоз, вртићи као и да се родитељима пре 1.септембра исплати из буџета Града по 20.000 дин. помоћи пред полазак у школу за сваког нишког ђака. Прва од њих је предлог Закона о изменама Закона о уџбеницима који сам поднела пре годину дана, августа 2022.год. на почетку рада новог сазива Парламента, и којим смо тражили бесплатне уџбенике за све ђаке у Србији, али и да држава преузме израду и штампање уџбеника , уместо приватних страних издавача. Овај је предлог на Дневни ред стављен тек 21.априла 2023.год. али је скупштинска СНС већина овај предлог одбила. Поред тога предали смо и Препоруке републичкој и покрајинској Влади да ребалансом буџета издвоје средства од 20.000 дин као помоћ за почетак школске године за родитеље сваког ђака у Србији, као и за бесплатне уџбенике, превоз , ужине и вртиће који смо предали свим локалним самоуправама. И нишкој локалној власти сам 12.јула ове године предала у своје и у име Двери Ниш Препоруку да ребалансом буџета за 2023.го.д хитно обезбеде по 20.000 динара родитељима за сваког ђака, бесплатне уџбенике, превоз, ужину и вртиће за сву децу Ниша, јер деца Ниша не могу бити деца другог реда у односу на децу Београда и оних градова у Србији који су ове повластице обезбедили. Од тада ни од градске власти, ни од градоначелнице Сотировски нисам добила ни једну повратну информацију о овој иницијативи. Дакле , деца Ниша сутра полазе у школу без бесплатних уџбеника, без бесплатног превоза и ужине, као деца која су дискриминисана у односу на велики број деце у Србији.

Док су деца Ниша дискриминисана , и родитељи морају да одвајају пола просечне плате да би дете сутра кренуло у школу, са друге стране, ЈП Дирекција за јавни превоз због изгубљеног спора са због раскинутог уговора по претходном јавном тендеру, губи спор пред Привредним судом са превозником „Чурдић“д.о.о. Београд, са којим је Дирекција, према пресуди, неосновано раскинула уговор и због тога треба да плати 90,6 милиона динара, што са каматама износи близу милион евра. То неће бити плаћено новцем одговорних у Дирекцији, већ парама свих Нишлија. Пресуда је постала правоснажна, најављен је и извршни поступак, одрђен познати нишки извршитељ који ће на основу вредности потраживања имати и огроман хонорар. И ово није све , јер према информацијама које имам , ускоро стиже још неколико судских одлука и то за више милиона евра. О томе Град и ЈП Дирекција за јавни превоз ћуте, ђуте градски већник који је портпарол Дирекције, ћути Градоначелница, ћути и већина нишких медија. Да ли је ово ово јавно предузеће, чије је руководство и до сада било умешано у бројне афере са и без судског епилога мезимче нишке власти, уместо да то буду нишка деца? Очито да јесте, јер ће уместо бесплатних уџбеника нишка власт парама Нишлија платити и овај милион евра због грешака или зле намере одговорних лица. И ово је ко зна који пут по реду . Да јесте миљенче потврђује и податак да је ЈП Дирекција за јавни превоз у 2020.год. тражило и добилоод свог оснивача , Града Ниша тзв. докапитализацију од 33 милиона динара, за наводне инвестиције - унапређење система за праћење возила и електронске продаје карата, која је вредела 4.917 мил динара,. Међутим , Програмом пословања за 2020 год није била планирана никаква инвестиције, и уместо њих је Дирекција купила два путничка аутомобила. Поднела сам јутрос Дирекцији за јавни превоз захтев за информације од јавног значаја у којима тражим копију пресуде и одговоре на бројна питања о томе ко ће и колико платити ове грешке одговорних у Дирекцији. Одговоре чекам .

Али и док одговор стигне , јасно је да корупција кошта милионе, и да њу плаћају сви грађани. Овакво пословање ЈП Дирекције за јавни превоз Града Ниша , које троши милионе динара и евра и при томе, намешта тендере, неосновано раскида уговоре са превозницима и због тога губи спорове - кошта грађане Ниша колико и би их коштали бесплатни уџбеници, али и помоћ од 20.000 динара за ђака у свакој породици. Због тога су деца Ниша , деца другог реда у Србији.


#   Ниш   Двери   бесплатни уџбеници   Тамара Керковић
@SPDveri @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима