Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kerković: Ko je "pojeo" besplatne udžbenike za niške đake, ima li Direkcija za javni prevoz veze sa tim?

rssBookmark and Share

Niš 31.08.2023. Južna Srbija Info

Sutra 1. septembra đaci se vrađaju u škole a niška vlast nije učinila ništa da pomogne roditeljima u ogromnim troškovima za opremanje dece za polazak u školu, pa ni da im obezbedi besplatne udžbenike koje već imaju deca u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji, pa čak i u siromašnoj Surdulici, piše u delu saopštenja narodnog poslanika DVEI iz Niša Tamare Milenković Kerković.

Kerković: Ko je "pojeo" besplatne udžbenike za niške đake, ima li Direkcija za javni prevoz veze sa tim?

Saopštenje prenosimo u celosti..

Kao poslanik sa juga Srbije u ime poslaničke grupe Srspki pokret Dveri - Patriotski blok pokrenula sam brojne skupštinske ali i inicijative pred lokalnom samoupravom da niška deca dobiju besplatne udžbenike, ali i da im se obezbedi besplatna užina, prevoz, vrtići kao i da se roditeljima pre 1.septembra isplati iz budžeta Grada po 20.000 din. pomoći pred polazak u školu za svakog niškog đaka. Prva od njih je predlog Zakona o izmenama Zakona o udžbenicima koji sam podnela pre godinu dana, avgusta 2022.god. na početku rada novog saziva Parlamenta, i kojim smo tražili besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji, ali i da država preuzme izradu i štampanje udžbenika , umesto privatnih stranih izdavača. Ovaj je predlog na Dnevni red stavljen tek 21.aprila 2023.god. ali je skupštinska SNS većina ovaj predlog odbila. Pored toga predali smo i Preporuke republičkoj i pokrajinskoj Vladi da rebalansom budžeta izdvoje sredstva od 20.000 din kao pomoć za početak školske godine za roditelje svakog đaka u Srbiji, kao i za besplatne udžbenike, prevoz , užine i vrtiće koji smo predali svim lokalnim samoupravama. I niškoj lokalnoj vlasti sam 12.jula ove godine predala u svoje i u ime Dveri Niš Preporuku da rebalansom budžeta za 2023.go.d hitno obezbede po 20.000 dinara roditeljima za svakog đaka, besplatne udžbenike, prevoz, užinu i vrtiće za svu decu Niša, jer deca Niša ne mogu biti deca drugog reda u odnosu na decu Beograda i onih gradova u Srbiji koji su ove povlastice obezbedili. Od tada ni od gradske vlasti, ni od gradonačelnice Sotirovski nisam dobila ni jednu povratnu informaciju o ovoj inicijativi. Dakle , deca Niša sutra polaze u školu bez besplatnih udžbenika, bez besplatnog prevoza i užine, kao deca koja su diskriminisana u odnosu na veliki broj dece u Srbiji.

Dok su deca Niša diskriminisana , i roditelji moraju da odvajaju pola prosečne plate da bi dete sutra krenulo u školu, sa druge strane, JP Direkcija za javni prevoz zbog izgubljenog spora sa zbog raskinutog ugovora po prethodnom javnom tenderu, gubi spor pred Privrednim sudom sa prevoznikom „Čurdić“d.o.o. Beograd, sa kojim je Direkcija, prema presudi, neosnovano raskinula ugovor i zbog toga treba da plati 90,6 miliona dinara, što sa kamatama iznosi blizu milion evra. To neće biti plaćeno novcem odgovornih u Direkciji, već parama svih Nišlija. Presuda je postala pravosnažna, najavljen je i izvršni postupak, odrđen poznati niški izvršitelj koji će na osnovu vrednosti potraživanja imati i ogroman honorar. I ovo nije sve , jer prema informacijama koje imam , uskoro stiže još nekoliko sudskih odluka i to za više miliona evra. O tome Grad i JP Direkcija za javni prevoz ćute, đute gradski većnik koji je portparol Direkcije, ćuti Gradonačelnica, ćuti i većina niških medija. Da li je ovo ovo javno preduzeće, čije je rukovodstvo i do sada bilo umešano u brojne afere sa i bez sudskog epiloga mezimče niške vlasti, umesto da to budu niška deca? Očito da jeste, jer će umesto besplatnih udžbenika niška vlast parama Nišlija platiti i ovaj milion evra zbog grešaka ili zle namere odgovornih lica. I ovo je ko zna koji put po redu . Da jeste miljenče potvrđuje i podatak da je JP Direkcija za javni prevoz u 2020.god. tražilo i dobilood svog osnivača , Grada Niša tzv. dokapitalizaciju od 33 miliona dinara, za navodne investicije - unapređenje sistema za praćenje vozila i elektronske prodaje karata, koja je vredela 4.917 mil dinara,. Međutim , Programom poslovanja za 2020 god nije bila planirana nikakva investicije, i umesto njih je Direkcija kupila dva putnička automobila. Podnela sam jutros Direkciji za javni prevoz zahtev za informacije od javnog značaja u kojima tražim kopiju presude i odgovore na brojna pitanja o tome ko će i koliko platiti ove greške odgovornih u Direkciji. Odgovore čekam .

Ali i dok odgovor stigne , jasno je da korupcija košta milione, i da nju plaćaju svi građani. Ovakvo poslovanje JP Direkcije za javni prevoz Grada Niša , koje troši milione dinara i evra i pri tome, namešta tendere, neosnovano raskida ugovore sa prevoznicima i zbog toga gubi sporove - košta građane Niša koliko i bi ih koštali besplatni udžbenici, ali i pomoć od 20.000 dinara za đaka u svakoj porodici. Zbog toga su deca Niša , deca drugog reda u Srbiji.


#   Niš   Dveri   besplatni udžbenici   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima