Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коалиција "Бирамо Ниш" обележила Међународни дан акције за здравље жена

rssBookmark and Share

Ниш 28.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Поводом обележавања Међународног дана акције за здравље жена, подсећамо да су проблеми обољевања од рака грлића материце и рака дојке, акушерско насиље, лоши услови у породилиштима и менструално сиромаштво теме којима се морамо бавити сваког дана, кажу активисткиње из Коалиције Бирамо Ниш.

Коалиција "Бирамо Ниш" обележила Међународни дан акције за здравље жена

У Србији сваког дана 1 жена оболи, а 4 умру од рака грлића материце, Србија је 5. у Европи по стопи обољевања, а 2. по стопи умирања од ове болести. Од рака дојке, у нашој држави годишње умре више од 1.700 жена. Због тога се боримо за бесплатне и доступне ХПВ вакцине, превентивне гинеколошке и мамографске прегледе, као и едукацију девојчица, девојака и жена о важности самопрегледа дојки, одласка на редован гинеколошки преглед, заштите од сексуално преносивих болести и свести о очувању свог здравља.
Труднице и породиље суочавају се са лошим хигијенским условима, неудобним креветима, исцепаном постељином, захтевањем поклона или новца како би биле адекватно порођене, али и акушерским насиљем и непотребном епизиотомијом. Неколико случајева акушерског насиља завршило се чак и смрћу новорођенчета. Држава одговорност за пад наталитета пребацује на жене, иако држава не показује никакву одговорност према њима. Према истраживањима 11% жена је рекло да неће више рађати због лоших услова у породилишту и искуства које су имале. 
Боримо се за побољшање услова у породилиштима, хуман третман трудница и породиља, бољу едукацију медицинског особља али и боље услове за рад и веће плате за медицинско особље. Нишко породилиште је једно од најзапуштенијих у Србији. Гарантујемо да ћемо обезбедити боље услове и изградити нову зграду породилишта. 
Подсећамо да девојке и жене које живе у сиромаштву немају довољно новца да себи обезбеде основне производе за менструалну хигијену. Борићемо се за то да се се смањи стопа сиромаштва, као и да менструални производи буду доступни свим девојкама и женама.
Залажемо се за борбу против дискриминације и насиља над женама, равноправан третман жена у друштву и квалитетне здравствене услуге за све жене.
Бирамо борбу за женска права сваки дан!

 


#   Ниш   здравље   жене   Тамара Керковић   Бирамо Ниш коалиција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима