Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коалиција "Ниш мој град" тражи да се реши проблем корисника искључених са електромреже

rssBookmark and Share

Ниш 22.03.2022. Јужна Србија Инфо

„Захтевам да Град Ниш преузме улогу медијатора и да се укључи у преговоре са Владом Републике Србије и ЕПС-ом, како би се дошло до трајног решења које би било прихватљиво за обе стране, и за искључене кориснике и за Електропривреду Србије", пише између осталог у допису медијима.

Коалиција "Ниш мој град" тражи да се реши проблем корисника искључених са електромреже

Саопштење преносимо уцелости..

Такође, да се одмах почне са прикључивањем на електро мрежу, свих корисника без изузетака, као и да се омогући плаћање трошкова прикључака на више рата, а све у циљу што бржег решења проблема“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Дугови грађана који су искључени са електромреже настали су углавном у ванредним условима живота, инфлације, рата, санкција, као и у периоду транзиције, која је посебно у овом граду оставила тешке социјално - економске последице.

Многи нису могли да измире своја дуговања за струју, јер им зараде нису исплаћиване или су остали без посла. На тако настала дуговања, незаконито им је додата камата, која се годинама увећавала унедоглед“ – додао је Станковић. 

„Град не сме да се крије иза Министарства и ЕПС-а, већ мора да преузме кључну улогу у решавању овог проблема“ – истакао је Станковић. 
Закон о заштити потрошача јасно дефинише, у члану 137. тачка 3, Активности органа аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе - подстичу и подржавају учешће представника потрошача у свим телима која на покрајинском и локалном нивоу доносе одлуке у областима од значаја за потрошаче, као што су услуге од општег економског интереса. 

„Поставља се питање зашто нико није реаговао у тренутку када дугови нису били тако велики, да реши проблем на начин да се тим људима понуди неко решење, већ се чекало да ти дугови, због камате, буду невиђено високи, до нивоа када домаћинства никако нису у стању да их плате. 

Недопустиво је да ЕПС искључује кориснике због рачуна који су застарели. 
Незамисливо је да у 21. веку људи живе без струје, топле воде, фрижидера, шпорета, интернета. А овај проблем који мучи огроман број грађана Ниша, углавном социјално угрожених, очигледно се решава иза затворених врата и нетранспарентно“ – додао је Станковић. 

Корисници који су искључени са електромреже дали су следеће изјаве:  
„Немам струју, живим у мраку, имам 65 година, оперисана сам, стара и немам основне услове за хигијену и живот. Дуг за струју настао је још пре рата, када смо супруг и ја остали без посла. Супруг је радио у Јастребцу, а ја у Машинској, њему су остали дужни 30 плата и нисмо имали од чега да плаћамо струју. Нико нам није дирао струјомер и пре 6 година су дошли и искључили струју“ – рекла је Стојиљковић Слађана. 

„Искључили су ми струју пре 7 година и то кад смо супруг и ја били у селу. Дуг нам је био око 360.000 дин у 2012  години. Моја пензија је 13.000, а супругова 19.000, а то је сада све под кредитом, тако да немамо приходе од којих можемо да живимо“ – рекла је Јаначков Тодорка. 

„Један сам од 7.500 корисника којима је искључена струја, а које је Епс оптуживао да краду струју. Тужилаштву сам доставио доказе, чиме је оповргнута клевета Епс-а,  што је тужилаштво и потврдило. Након тога се Епс обратио мени у циљу прикључења струје. Уплатио сам средства за клеме, струјомер и остале неопходне захтеве које су од мене тражили. Када сам питао људе у Епс-у када ће ми прикључити струју, рекли су ми ускоро, а од тога ускоро, прошло је већ годину и по дана“ – рекао је Перић Петар. 

 „Пролонгирањем решења за кориснике који су искључени са електромреже продужава се њихова агонија, као и нехумани услови у којима живе годинама (неки и дуже од 10 година), па су им на тај начин угрожена права на нормалан живот и зато треба хитно реаговати и што пре укључити људима струју“ – закључио је Станковић.  

 


#   Ниш   Миодраг Станковић   без струје   електрична енергија   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима