Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто је град Ниш угасио Слободну зону ЈУГ и Бизнис инкубатор центар?

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2015. Градски одбор ДС Ниш

Градски одбор Демократске странке у Нишу одржао је конференцију за новинаре 29.10.2015. године.
На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Зашто је град Ниш угасио Слободну зону ЈУГ и Бизнис инкубатор центар?

Град Ниш је још 2011. донео Одлуку и заједно са Прокупљем формирао Слободну зону ЈУГ која је требало да до краја 2012. године запосли око 7500 радника, са укупном инвестицијом од скоро 90 милиона евра.

Градска власт, предвођена СНС-ом, још једном је показала своју неспособност и недавно је Слободна зона Југ угашена.

Такође, недавно је након 10 година постојања угашен и Бизнис инкубатор центар, који је формиран 2005. уз подршку Норвешке владе и који је био дом многим малим предузетницима и запошљавао десетине Нишлија.

Престао је са радом, према речима самих градских челника, зато што је руководство које су они именовали 2014. године, бизнис планом за 2015. годину предвидело да Град не учествује у исплати зарада а запослили су и одређени број људи, што је довело до тога да су људи тужили за неисплаћене зараде и да се одређени број њих наплатио принудним путем.

Дакле, неспособно руководство Града Ниша  полако али сигурно гаси сваку могућност која би требало да подстакне било какав привредни развој, било какав подстицај за упошљавање незапослених суграђана, чиме поред катастрофално лоше политике Владе Србије у области економије, додатно погоршава ситуацију и у области привреде. Недавно смо чули да је велики број фирми уместо у Србији, своје погоне отворио у Македонији и то управо у слободним зонама, а град Ниш је угасио своју.

Поставља се питање и да ли се и неке јавне установе, постављањем неискусних и неспособних директора, припремају за стечај како би их купили људи којима неће бити циљ развој града већ пуњење њихових џепова. С обзиром да смо сведоци афера које потресају Србију, поставља се питање, да ли и у Нишу у градској власти, постоји неки функционер који жели да откупи за мало пара, нпр. одмаралиште у Дивљани?

Демократска странка предлаже, да се стварању подстицајног окружења за развој привреде у Нишу приступи озбиљно и одговорно, да се поново активирају и Слободна зона и Бизнис инкубатор центар, али и да се ојачају капацитети надлежних градских служби задужених за развој, посебно у области привреде. Неопходно је да се убрзају активности око формирања

Научно технолошког парка, који је у време Демократске странке, био започет као организација која треба да обезбеди инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту високих технологија а садашња неспособна градска власт предвођена СНС не може да обезбеди ни грађевинску дозволу.

Такође, Град мора да пословним простором и другим расположивим ресурсима који су његовом власништву, помогне отварање нових фирми, привлачење нових инвестиција а не да гаси институције намењене развоју, стварању нових радних места и упошљавању младих способних људи, чиме их у ствари тера из Србије.

Крајње је време да ова и оваква неспособна власт буде смењена јер НИШ ЗАСЛУЖУЈЕ БОЉЕ!                                                                                  

Коментара: 1


#   Ниш   ДС   слободна зона   Миодраг Станковић   градска власт   Бизнс инкубатор центар
@demokrate @Mikica_S @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    sasa, 30.10.2015.:
    A zasto demokratska stranka nije dozvolila da se otvori slobodna zona na prostoru ad Vulkan u nisu a sve je bilo spremno da se otvori za mesec dana???


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима