Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непарламентарна градска странка "Двери" коментарише План за развој Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 16.12.2020. Јужна Србија Инфо

Градски одбор Српског покрета Двери у писму упућеном нишкиm медијима, залаже се повлачење документа „Нацрт Плана развоја Града Ниша за период 2021 - 2027 .године."

Непарламентарна градска странка "Двери" коментарише План за развој Ниша

Саопштење преносимо у целости..

ГО Српског покрета Двери захтева хитно повлачење документа „Нацрт Плана развоја Града Ниша за период 2021 - 2027 .год.“ који је од 14.децембра до 17.децембра стављен на јавну расправу. Овај захтев упућујемо из више разлога, међу којима су највећи: скандалозан однос власти према јавном интересу Ниша, споран поступак избора експерта, креатора, нечувен однос координатора овог Пројекта према интересу грађана, прекратки рокови којима се фингира јавна расправа и учешће јавности, а највише недорасли текст и садржај Нацрта Плана за развој Града, у коме нема кључних области, попут корупције, по чијем се индексу Србија налази на 91 месту у свету. Из свих ових разлога ГО Двери Ниш, у складу са својим Прогласом „Промена система-сигурност за све“ захтева хтино повлачење овог документа и прекид рока за увид јавности, као и извињење Нишлијама од стране надлежног већника.

У супротном о овој антидемократској, коруптивној и антиевропској пракси плаћеној новцем грађана ЕУ и Србије обавестићемо Комисију ЕУ, као и Управни одбор Европског института за иновације и технологију.

Документ који треба да одреди стратешке правце развоја Града, за који је Привредна комора Србије преко Центра за циркуларну економију издвојила буџет од 5.310.000,00 дин. је скандалозни пример антидемократске праксе , којом се најважнија документа доносе иза леђа грађана и фингира процес учешћа грађана путем јавне расправе. Истовремено, и сам пројекат показује много пута виђену монополску праксу трошења јавних средстава без учешћа конкуренције, а од стране унапред познатих понуђача, као што је и један од бројних примера узалудног трошења европских фондова од стране специјализованих предаторских агенција са сумњивом прошлошћу.

Сви аспекти настанка Нацрта Плана за развој Града Ниша су спорни. Споран је избор понуђача, спорно је брзинско писање пројекта, доношење и коначно стављање на јавну расправу овог кључног документа за развој Града, који треба да се донесе на основу Закона о планском систему Републике Србије и пројекта „Будући градови југоисточне Европе“ Европског института за иновације и технологију.

Најпре, Конкурс који је Центар за циркуларну економију ПКС расписао 2.јула ове године, а завео га и објавио 9.јула под бр. бр. 24/3 са роком за достављање понуда од недељу дана а са веома специфичним условима и обимном и сложеном документацијом, изазива оправдану сумњу да је Конкурс за израду Плана развоја Града Ниша и проналажење још 30 иновативних пилот пројеката, вредан преко 5 милиона динара прављен за унапред познатог понуђача. За недељу дана је, дакле, требало да понуђач направи концепт и припремни пројектну пријаву, а при том и да испуњава све бројне и специфичне услове, попут академског образовања, са „докторатом из економских наука као додатном предношћу“, „радним искуством од десет година у доношењу јавних политика“ и „три године рада у државној управи и локалној самоуправи“ и бројне друге услове. Једино чега у захтевима квалификација, специфичних знања и искуства за експерте у конкурсу није било је доказ о неосуђиваности или невођења поступка за дела против имовине.

ГО ДВери Ниш упућује гђи Невени Радоњић, саветнику за Циркуларну економију ПКС следеће питање - ко је добио посао по „Пројектним задатку за израду плана развоја Града Ниша за 2021-2027.год.“, ко су били експерти и колико је понуђача на овом конкурсу учествовало?

Како је овај Пројекат отпочео, тако се и наставио. Брзински рад на изради Плана за развој Ниша, са јавности непознатим тимовима и бројним члановима тимова који и не знају да су део овог изузетно значајног посла, као и вест да је фингиране контакте са члановима тимова, радила фирма у власништву Милоша Милованчевића, некадашњег високог функционера нишког СНС-а, са великим искуством у изради стратегија и планова, због којих је пре више година и хапшен, цела ова срамна пракса говори о угушеној конкуренцији у трошењу јавних фондова и очитој корупцији најприземнијег стила.

Најзад и прекратки рокови да се овај очито брзински урађен документ под координацијом већника Марјановића „провуче“ кроз јавну расправу, говоре о потпуном одсуству поштовања демократских принципа и о окупацији јавног интереса коју режим и локална власт спроводе годинама. Док су чланови Социјално економски савета Града за примедбе на Нацрт Плана имали десетак сати, грађанима Ниша је великодушно остављено чак 3 дана да се овом најзначајнијем документу изјасне - путем мејла и у условима пандемије.

ГО ДВери Ниш захтева од градске власти документ који ће како процедуром, тако и роковима за јавну расправу али и квалитетом решења бити у складу са демократском и антикоруптивном праксом. Нацрт Плана за развој Ниша од 2021. до 2027.год. је пример понашања партијског картела СНС, консултантског предаторства у трошењу јавних фондова и још један скандалозан случај урушавања јавног интереса и права грађана да знају и одлучују како ће живети у наредних шест година.


#   Ниш   Двери   Акциони план развоја   ПЛАН РАЗВОЈА ГРАДА
@SPDveri @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима