Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neparlamentarna gradska stranka "Dveri" komentariše Plan za razvoj Niša

rssBookmark and Share

Niš 16.12.2020. Južna Srbija Info

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri u pismu upućenom niškim medijima, zalaže se povlačenje dokumenta „Nacrt Plana razvoja Grada Niša za period 2021 - 2027 .godine."

Neparlamentarna gradska stranka "Dveri" komentariše Plan za razvoj Niša

Saopštenje prenosimo u celosti..

GO Srpskog pokreta Dveri zahteva hitno povlačenje dokumenta „Nacrt Plana razvoja Grada Niša za period 2021 - 2027 .god.“ koji je od 14.decembra do 17.decembra stavljen na javnu raspravu. Ovaj zahtev upućujemo iz više razloga, među kojima su najveći: skandalozan odnos vlasti prema javnom interesu Niša, sporan postupak izbora eksperta, kreatora, nečuven odnos koordinatora ovog Projekta prema interesu građana, prekratki rokovi kojima se fingira javna rasprava i učešće javnosti, a najviše nedorasli tekst i sadržaj Nacrta Plana za razvoj Grada, u kome nema ključnih oblasti, poput korupcije, po čijem se indeksu Srbija nalazi na 91 mestu u svetu. Iz svih ovih razloga GO Dveri Niš, u skladu sa svojim Proglasom „Promena sistema-sigurnost za sve“ zahteva htino povlačenje ovog dokumenta i prekid roka za uvid javnosti, kao i izvinjenje Nišlijama od strane nadležnog većnika.

U suprotnom o ovoj antidemokratskoj, koruptivnoj i antievropskoj praksi plaćenoj novcem građana EU i Srbije obavestićemo Komisiju EU, kao i Upravni odbor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Dokument koji treba da odredi strateške pravce razvoja Grada, za koji je Privredna komora Srbije preko Centra za cirkularnu ekonomiju izdvojila budžet od 5.310.000,00 din. je skandalozni primer antidemokratske prakse , kojom se najvažnija dokumenta donose iza leđa građana i fingira proces učešća građana putem javne rasprave. Istovremeno, i sam projekat pokazuje mnogo puta viđenu monopolsku praksu trošenja javnih sredstava bez učešća konkurencije, a od strane unapred poznatih ponuđača, kao što je i jedan od brojnih primera uzaludnog trošenja evropskih fondova od strane specijalizovanih predatorskih agencija sa sumnjivom prošlošću.

Svi aspekti nastanka Nacrta Plana za razvoj Grada Niša su sporni. Sporan je izbor ponuđača, sporno je brzinsko pisanje projekta, donošenje i konačno stavljanje na javnu raspravu ovog ključnog dokumenta za razvoj Grada, koji treba da se donese na osnovu Zakona o planskom sistemu Republike Srbije i projekta „Budući gradovi jugoistočne Evrope“ Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Najpre, Konkurs koji je Centar za cirkularnu ekonomiju PKS raspisao 2.jula ove godine, a zaveo ga i objavio 9.jula pod br. br. 24/3 sa rokom za dostavljanje ponuda od nedelju dana a sa veoma specifičnim uslovima i obimnom i složenom dokumentacijom, izaziva opravdanu sumnju da je Konkurs za izradu Plana razvoja Grada Niša i pronalaženje još 30 inovativnih pilot projekata, vredan preko 5 miliona dinara pravljen za unapred poznatog ponuđača. Za nedelju dana je, dakle, trebalo da ponuđač napravi koncept i pripremni projektnu prijavu, a pri tom i da ispunjava sve brojne i specifične uslove, poput akademskog obrazovanja, sa „doktoratom iz ekonomskih nauka kao dodatnom prednošću“, „radnim iskustvom od deset godina u donošenju javnih politika“ i „tri godine rada u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi“ i brojne druge uslove. Jedino čega u zahtevima kvalifikacija, specifičnih znanja i iskustva za eksperte u konkursu nije bilo je dokaz o neosuđivanosti ili nevođenja postupka za dela protiv imovine.

GO DVeri Niš upućuje gđi Neveni Radonjić, savetniku za Cirkularnu ekonomiju PKS sledeće pitanje - ko je dobio posao po „Projektnim zadatku za izradu plana razvoja Grada Niša za 2021-2027.god.“, ko su bili eksperti i koliko je ponuđača na ovom konkursu učestvovalo?

Kako je ovaj Projekat otpočeo, tako se i nastavio. Brzinski rad na izradi Plana za razvoj Niša, sa javnosti nepoznatim timovima i brojnim članovima timova koji i ne znaju da su deo ovog izuzetno značajnog posla, kao i vest da je fingirane kontakte sa članovima timova, radila firma u vlasništvu Miloša Milovančevića, nekadašnjeg visokog funkcionera niškog SNS-a, sa velikim iskustvom u izradi strategija i planova, zbog kojih je pre više godina i hapšen, cela ova sramna praksa govori o ugušenoj konkurenciji u trošenju javnih fondova i očitoj korupciji najprizemnijeg stila.

Najzad i prekratki rokovi da se ovaj očito brzinski urađen dokument pod koordinacijom većnika Marjanovića „provuče“ kroz javnu raspravu, govore o potpunom odsustvu poštovanja demokratskih principa i o okupaciji javnog interesa koju režim i lokalna vlast sprovode godinama. Dok su članovi Socijalno ekonomski saveta Grada za primedbe na Nacrt Plana imali desetak sati, građanima Niša je velikodušno ostavljeno čak 3 dana da se ovom najznačajnijem dokumentu izjasne - putem mejla i u uslovima pandemije.

GO DVeri Niš zahteva od gradske vlasti dokument koji će kako procedurom, tako i rokovima za javnu raspravu ali i kvalitetom rešenja biti u skladu sa demokratskom i antikoruptivnom praksom. Nacrt Plana za razvoj Niša od 2021. do 2027.god. je primer ponašanja partijskog kartela SNS, konsultantskog predatorstva u trošenju javnih fondova i još jedan skandalozan slučaj urušavanja javnog interesa i prava građana da znaju i odlučuju kako će živeti u narednih šest godina.


#   Niš   Dveri   Akcioni plan razvoja   PLAN RAZVOJA GRADA
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima