Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови Пазар као Абу Даби, а Ниш као...

rssBookmark and Share

Ниш 26.12.2015. Јужна Србија Инфо

"Нишки челници одлазе у Београд код премијера искључиво по функције, јер видимо у медијима да ће се градоначелник поново кандидовати...

Нови Пазар као Абу Даби, а Ниш као...

Тражи подршку за други мандат, уместо да тражи новац као што то ради градоначелник Новог Пазара, где има нових инвестиција и где је премијер Србије, како преносе медији, био дочекан као Тито. Медији су тај град упоредили са Абу Дабијем јер се развија и граде се школе, обданишта, ревитализују се путеви по Србији, док ће Ниш пред новогодишње празнике бити познат по директорима који својим комичним изјавама увесељавају српску јавност што им није први пут за ове четири године. Ми не можемо да решимо ни клизиште у Мрамору државним новцем, ни да изградимо једно обданиште док видимо, бар тако приказују РТС и Пинк, да је Србија једно велико градилиште, а поготово Нови Пазар. Очигледно да се прави разлика између грађана који живе у том делу Србије и нас на југу где је стварност сасвим другачија", рекао је Бранислав Јовановић, лидер Народног покрета Србије у Нишу на заједничкој прес конференцији са странком Заједно за Србију. 

Он истиче да ће 2015.годину обележити крах јавних предузећа, њихов банкрот у финансијском, стручном и моралном погледу.

"У финансијском погледу ову годину обележиће губици и кредити, а од бољег живота неће бити ништа, јер нема нових инвестиција ни на видику. Грађанима се уводе нове таксе док цена горива и струје иде горе, а увелико се прети и отпуштањима. Очигледно је да су губици у јавно комуналним предузећима енормни, примери су ЈКП „Горица“, ЈКП „Наисус“, ЈКП Градска топлана, а има их још много. Што се тиче кредита такође је ситуација алармантна, јер више нииједно предузеће не може да изврши исплату личних доходака док не подигне кредитну линију код неких од банака, а већ се ушло у ту спиралу камата. Биће несагледивих последица по буџет града и наравно по статус тих јавно комуналних предузећа“, напомиње Јовановић.

Први човек нишког НПС-а прокоментарисао је и стручност челника нишких јавно комуналних предузећа.

„Могу да кажем да нема ниједне паметне идеје да смо чули у последње четири године нити иницијативе са њихове стране која може да преобрати тренутну ситуацију у овим предузећима“, објашњава он.
Јовановић наглашава да ситуација није ништа боља ни када је у питању морални аспект код ових истих људи, а ни када су у питању њихове зараде које, како каже, превазилазе примања премијера и председника државе.
„Ако градоначелник не може да исконтролише личне дохотке директора јавно комуналних предузећа питам се онда какву  он компетентност и стручност може да изрази у смислу бољег пословања тих предузећа. Видимо и рекламе које плаћају, а које су у рангу најсолвентнијих фирми, ЕПС-а и Телекома. То су средства за рекламе које они свакодневно плаћају и нон-стоп их видимо на нишким медијима. Све те „јунаке сликовница“  видимо свакодневно на медијима у разноразним издањима, са чуперцима, локницама, модерним наочарима, у службеним аутомобилима (Ауди, Хyундаи), са марамицама, на коцертима, отварањима славина, деоби пакетића, приликом сечења славских колача, рециталима, коктелима, итд....То је све део „фолклора“ који увесељава грађане Ниша. Наравно, поред тога што их видимо и на републичком нивоу“, закључује Јовановић.

Бошко Ристић, потпредседник странке Заједно за Србију осврнуо се на отпуштања радника, а каже да се спискови за отпуштање радника у полицији праве по политичком критеријуму, а не објективно. 

„Најављују списак од 1 500 људи који је сачињен по политичким критеријумима, а не по објективним јер сама чињеница да се ти спискови преиспитују сваки дан значи да никакви критеријуми нису ни примењени. Очигледно да се ради о списку неподобних и неприхватљивих радника припадника полиције за владајућу странку и за владу републике Србије тако да претње отпуштањем стварају нестабилност, несигурност код запослених и утичу на стање јавне безбедности грађана Србије. Ми се противимо оваквом отпуштању и оваквом прављену списка јер сматрамо да критеријуми морају  претходно да буду објављени, познати свима и да је недопустиво да министар изјавама у јавности именује све људе која ће бити на том списку за отпуштање. На тај начин се ствара алиби владајуће странке и министра Стефановића за прављење списка по партијској директиви односно по политичким критеријумима“, каже Ристић и наставља:

„У контексту ове теме морам да се осврнем и на велику акцију хапшења наводно учесника у корупционашким аферама, јер је законски недопустиво да се осамдесеторо људи  из двадесет различитих предмета хапсе у истом дану јер је немогуће да су се услови за лишавање слободе стекли у истом дану за свих осамдесеторо људи у двадесет предмета.“

Потпредседник ЗЗС ову акцију полиције упоредио је са новогодишњим вашаром.

„Зато што вашар пролази до Нове године па сматрам да ће тако и ефекти ове акције вероватно бити заборављени, а да ће многи актери ове приче бити пуштени из притвора и да ће на крају доћи до застаревања гоњења или ће бити ослобођени у недостатку доказа као што су се окончале и афере пред Специјалним судом ових дана које су потресале у ранијем периоду Србију“, закључује Ристић.

 


#   Ниш   градоначелник   Бошко Ристић   Бранислав Јовановић   Нови Пазар   НПС Народни покрет Србије   критика   Заједно за Србију   Абу Даби
@ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима