Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: одборник владајуће већине шверцовао азиланте

rssBookmark and Share

Пирот 28.09.2015.

На конференцији за новинаре повереништва СНС у Пироту која је одржана данас било је речи о актуелној седници СО Пирот која је према оцени одборничке групе те странке почела у среду 23.септембра, али се није завршила.

Пирот: одборник владајуће већине шверцовао азиланте

Повереник СНС Пирот, посланик и одборник Радмило Костић, честитао је најпре у име повереништва и у своје лично име премијеру Александру Вучићу на вођењу мудре и здраве политике која је кулминирала  тиме да Хрватска отвори своје границе и да се поштују међународни прописи и стандарди.

Бобан Ранђеловић, шеф Одборничке групе СНС у локалном парламенту, осврнуо се на ток  седнице указавши на  разлоге због којих су одборници те групе прекинули ток седнице.

- Искористили смо своје  легитимно право да прекинемо ток седнице из оправданих разлоза. Председник СО Пирот, Милан Поповић био је у обавези да прочита тражену информацију. Уместо тога, кршио је Пословник због чега смо се ми обратили  Министарству за државну управу и локалну самоуправу поткрепљујући своје наводе доказима и видео материјалом са саме седнице. Поставља се питање, шта владајућа већина оваквим понашањем жели да прикрије? Приватне баханалије председника општине Пирот Владана Васића, шта се догађало са ,,Првим мајем“, пропадање пиротске  привреде, а зна се колико је људи за време његове владавине у Пироту остало без посла. Владајућа већина желела је да прикрије и бесомучно трошење пара из буџета за дораду или поправку онога што нису урадили како треба. Тако на пример, вешто скривају колико ће грађане Пирота коштати одржавање базена, а ми мислимо да ће то пуно коштати, затим усмеравање реализације буџета ка предстојећим изборима што се види из реализацији буџета о чему су поднели извештај на поменутој седници и прикривање ненаменског трошења средстава из општинског буџета. Све су то јако добри разлози због којих смо реаговали на седници онако како смо реаговали јер је то био једини начин да се такво понашање спречи у будућности, закључио је Ранђеловић.

Посланик СНС-а Радмило Костић, изнео је аргументе у прилог тврдњама које је изрекао  шеф одборничке групе СНС у СО Пирот, Бобан Ранђеловић.

- Што се тиче извештаја о претњама одборнику из редова владајуће већине, Зорану Алексићу  и његовом привођењу, одборник Синиша Златанов и ја поднели смо по том питању допуну дневног реда. Председник СО Пирот, Милан Поповић, међутим није дао реч Златанову већ га је искључио са седнице. Ми смо тражили да Поповић, прочита комплетан полицијски извештај који је добио из ПУ Пирот. Питам се како то да на седници Скупштине општине која је одржана 26. јуна 2015. председник Скупштине Поповић, даје себи за право да мимо дневног  реда износи своје квалификације и оцене неког елемента, по њему кривичног дела за шта основни јавни јавни тужилац каже да није постојало? Тада  Поповић даје реч Зорану Алексићу, одборнику чији је кредибилитет доста сумњив и због чега  су њему евентуално нека лица и претила или нису, да говори о наводним претњама о чему  се заменик Основног јавног тужилаштва у Пироту као непостојању елемената кривичног дела. Треба рећи иначе да је одборник Васићеве одборничке већине Зоран Алексић 26.августа ухапшен због основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћени прелаз државне границе и кријумчарење људи и спроведен основном јавом тужиоцу и да је  против њега  поднета кривична пријава Основном јавном тужилаштву у Пироту. Ми смо се побунили зато што председник  скупштине може да води седницу како он жели а не по правилима како седница треба да буде вођена.

- Такође, на седници смо указивали на ненаменско трошење буџета. Директор Дирекције за изградњу општине, Бранислав Костић, рекао је да је сада поново рађен пројекат за расвету три улице због чега смо ми питали зашто се два пута ради пројекат за исте улице и питали ко то плаћа. Наравно, платиће грађани општине Пирот – рекао је Костић и новинарима показао фактуру из 2005.године када је израда поменутог пројекта за расвету први пут плаћена.

Драган Тодоровић, народни посланик Покрета социјалиста и одборник, рекао је да је као предлог за допуну дневног реда седнице поднео тачку  са тематиком изградње затвореног базена јер су многе ствари нејасне потом питању а посебно због тога што је како је оценио, пиротска јавност дезинформисана у дужем временском периоду од стране појединаца из локалне самоуправе да ће тај објекат заједно са новим мостом бити отворен уз присуство премијера Александра Вучића као њиховог госта а најављивали су и друге политичке ангажмане, рекао је Тодоровић.

- Као што знате, то се није десило. Епилог је да смо ми као опозиција на седници Скупштине општине били ускраћени да говоримо иако смо подносиоци за измену и допуну дневног реда, а неки наши предлози су били усвојени. Ускраћени смо да говоримо о тим тачкама бахатим, нестатутарним, нељудским и нецивилизованим понашањем одборничке већине Владана Васића које је резултирало искључењем нас петорице из рада седнице. Зато нисмо били у прилици да кажемо оно што је по нашем мишљењу било битно за грађане општине Пирот а то је  да између осталог кажемо да су се многи  из власти окористили у неким пројектима, инфраструктурним објектима и њиховој изградњи. Најсвежији пример за то је затворени базен који је по плану требало да кошта 400 милиона динара а до сада је, иако није пуштен у рад, коштао 480 милиона динара. Објашњење Васићевог директора Дирекције да ли за изградњу или нечег другог, а изгледа да је то пељешење града, јесте да је цифра од 480 милиона динара првобитно планирана и речена била без ПДВ-а. Заиста, да ли се када планирате да купите нешто у продавници спремате да потрошите новац са или без ПДВ-а? У плановима за изградњу затвореног базена  било је наведено да ће коштати 400 милиона динара, а иако још увек не ради, у овом тренутку кошта 480 милиона. Тих 80 милиона  динара, не Васићевих, јер нису из његовог џепа, већ народних пара са којима не сме да се игра када је 90% Пироћанаца на ивици егзистенције, када 1.300 радника ,,Аха-Мура“ и „Први мај“ нема више никаква примања, могло је да се уложи у малу привреду, пољопривреду или за субвенцију обавеза социјално угрожених према локалним јавним предузећима а не да се парама грађана крпе рупе на базену који је бушан као решето. У томе се види Васићева бахатост а да би се спречило да се све то обелодани, били смо спречени на најрогобатнији и најнекултурнији начин понашањем које је укључивало и физичке претње о чему постоје и видео записи. Овакво понашање Васићеве већине  није својствено ни уличарима али они који желе да се насиљем баве неће доћи до свог циља. Нису могли да нас испровоцирају, били смо културни, цивилизовани и инсистирали смо на борби за заштиту интереса Пироћанаца на чему ћемо инсистирати до краја. Пирот ће у врло кратком временском периоду добити нову, одговорну и функционалну власт, тврди Тодоровић.

Посланик Радмило Костић се осврнуо и на изјаву председника општине Владана Васића да је седница Скупштине општине  личила на напад на демократију.

- Из овог што смо изнели се види да је у ствари постојао  напад да се спречи  сазнавање пуне истине, односно, да истина  не допре до грађана Пирота. Истина попут чињенице да су тек сада, након десет година, издвојена средства за употребну дозволу за спортску Халу ,,Кеј“. По ставкама буџета види се и да је за годину дана више од 50 милиона динара потрошено само за  одржавање  Хале, а ми смо више пута до сада питали и колико ће коштати одржавање затвореног базена када се он једног дана буде завршио, подсетио је Костић.

Одговарајући на питање новинара да ли је седница СО Пирот одржана или не, посланик Костић је рекао да је она за одборничку групу СНС почела са радом али да није завршена.

- Што се тиче Васићеве већине седница је одржана, ми смо надлежно Министарству послали и диск са снимком где се види када је и у ком моменту кршен Пословник о раду локалног парламента. Немогуће је на пример да се у једној реченици изрекну три опомене и одборник удаљи са седнице, то је стварно нечувено. Ми баратамо доказима, а грађани Пирота ће донети коначну одлуку о томе ко их представља и ко чини владајућу већину. Тада ће изаћи на видело како су трошене паре из буџета. Из извештаја државног ревизора се већ видело да је само у 2011.години потрошено 330 милиона динара из општинске касе  без документације након чега су поднете кривичне пријаве против председника општине Владана Васића и тадашњег директора Дирекције за изградњу. Што се нас тиче седница је почела али се још увек није завршила. Што се владајуће већине тиче, они вероватно желе да свака наредна седница буде представљена тако да ми опструирамо рад седнице, а у ствари нама није дозвољено да се чује истина што потврђује документација која је новинарима на располагању, закључио је на крају Радмило Костић.


#   Пирот   СНС   Бобан Ранђеловић   Владан Васић   социјално угрожени   Драган Тодоровић   Зоран Алексић   кривична пријава   Бранислав Костић   Милан Поповић   Радмило Костић   кријумчарење људи   без посла   ПУ Пирот   Први мај   кривичне пријаве   кривично дело
@sns_srbija @kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима