Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштинска опозиција у Нишу тражи више средстава за субвенције пољопривредницима

rssBookmark and Share

Ниш 31.03.2021. Јужна Србија Инфо

Опозициони одборник у Скупштини Града Ниша Миодраг Станковић поднео је иницијативу поводом, како кажу у тој политичкој ораганизацији, смањених субвенција пољопривредницима.

Илустрација
Илустрација

Саопштење преносимо у целости..

"Захтевам да Град Ниш ребалансом буџета за 2021.годину предвиди више средстава за пољопривреду и села и тако, бар делимично, надокнади оно што је држава пољопривредним произвођачима ускратила.“ – рекао је Миодраг Станковић опозициони одборник Скупштине Града Ниша. 

„Влада Србије донела је Измене Уредбе о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју за ову годину, којим се подстицаји по хектару смањују од 5.200 на 4.000 динара. До ових измена, износ подстицаја је био 5.200 динара по хектару и то 4.000 динара у биљној производњи а 1.200 динара регрес за дизел гориво, за највише 20 хектара земљишта.

Као подсетник звучи невероватно да је 2012-те године износ субвенција износио од 12.000 до 14.000 динара по хектару за гориво, ђубриво и заштитна средства. Добијали су их сви који су обрађивали до сто хектара земљишта. До 2012. године гориво су ратари плаћали по регресираним ценама“ – додао је Станковић.

„За подстицање вишегодишњих засада издавајано је милијарду динара годишње, такође било је подсицаја за осигурање у пољопривреди и ширење јавних складишта, како силоса, тако и хладњача. Радило се на томе да се повећа ефикасност пољопривредника, на тај начин повећа производња, што за крајњи циљ има повећање зараде нашег аграра. 

Од доласка Српске напредне странке на власт, субвенције су смањиване, да би дошле на ниво којим српски пољопривредник не може да покрије ни основне трошкове. Дошли смо у ситуацију да пољопривредници одустају чак и од производње за сопствене потребе, јер се то под оваквим условима не исплати.“ – истакао је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Учестало поскупљење горива које је за непуних пет месеци поскупело у просеку за 15 динара још више отежава ситуацију свима, а посебно пољопривредницима. Када упоредимо наше цене са ценама у региону, грађани Србије плаћају најскупље гориво“ - закључио је Станковић. 


#   Ниш   буџет   пољопривреда   субвенције   Миодраг Станковић   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима