Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupštinska opozicija u Nišu traži više sredstava za subvencije poljoprivrednicima

rssBookmark and Share

Niš 31.03.2021. Južna Srbija Info

Opozicioni odbornik u Skupštini Grada Niša Miodrag Stanković podneo je inicijativu povodom, kako kažu u toj političkoj oraganizaciji, smanjenih subvencija poljoprivrednicima.

Ilustracija
Ilustracija

Saopštenje prenosimo u celosti..

"Zahtevam da Grad Niš rebalansom budžeta za 2021.godinu predvidi više sredstava za poljoprivredu i sela i tako, bar delimično, nadoknadi ono što je država poljoprivrednim proizvođačima uskratila.“ – rekao je Miodrag Stanković opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša. 

„Vlada Srbije donela je Izmene Uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kojim se podsticaji po hektaru smanjuju od 5.200 na 4.000 dinara. Do ovih izmena, iznos podsticaja je bio 5.200 dinara po hektaru i to 4.000 dinara u biljnoj proizvodnji a 1.200 dinara regres za dizel gorivo, za najviše 20 hektara zemljišta.

Kao podsetnik zvuči neverovatno da je 2012-te godine iznos subvencija iznosio od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru za gorivo, đubrivo i zaštitna sredstva. Dobijali su ih svi koji su obrađivali do sto hektara zemljišta. Do 2012. godine gorivo su ratari plaćali po regresiranim cenama“ – dodao je Stanković.

„Za podsticanje višegodišnjih zasada izdavajano je milijardu dinara godišnje, takođe bilo je podsicaja za osiguranje u poljoprivredi i širenje javnih skladišta, kako silosa, tako i hladnjača. Radilo se na tome da se poveća efikasnost poljoprivrednika, na taj način poveća proizvodnja, što za krajnji cilj ima povećanje zarade našeg agrara. 

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, subvencije su smanjivane, da bi došle na nivo kojim srpski poljoprivrednik ne može da pokrije ni osnovne troškove. Došli smo u situaciju da poljoprivrednici odustaju čak i od proizvodnje za sopstvene potrebe, jer se to pod ovakvim uslovima ne isplati.“ – istakao je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

„Učestalo poskupljenje goriva koje je za nepunih pet meseci poskupelo u proseku za 15 dinara još više otežava situaciju svima, a posebno poljoprivrednicima. Kada uporedimo naše cene sa cenama u regionu, građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo“ - zaključio je Stanković. 


#   Niš   budžet   poljoprivreda   subvencije   Miodrag Stanković   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima