Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поскупеће нам хлеб !

rssBookmark and Share

09.08.2012. Izvor : Agencija TANJUG

Председник Уније приватних пекара нишког региона Братислав Вукадиновић рекао је да су проблеми са ценом хлеба последица неконтролисаног извоза жита.

Поскупеће нам хлеб !

Од 18 динара у жетви стигли смо до цене жита од 28 динара са порезом на додату вредност, а брашно је достигло цену од 39 динара са тенденцијом даљег раста, рекао је Вукадиновић.

У таквим условима, додао је он, приватни пекари мораће да повећају цена основне животне намирнице која се у Нишу у овом тренутку продаје од 31 до 44 динара за векну.

Вукадиновић очекује да од 1. октобра горња граница за векну буде цена од 54 динара. Обилазећи пекаре у овом делу Србије Вукадиновић је приметио да се у руралним срединама претежно купује бели хлеб, а урбаним је, како додаје, траженији црни и ражени хлеб.

Ипак како тврде у Влади основна врста хлеба "сава" неће поскупети до даљњег и максимална цена векне остаће 44 динара. Наиме, потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић одговарајући на захтеве Уније пекара Србије, рекао је да Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500" остаје на снази, јер нема реалног основа за њене измене, саопштио је Љајићев кабинет.

Љајић је разговарао данас са председником Уније пекара Србије Зораном Пралицом о захтевима појединих производјача хлеба за променом те владине уредбе којом би малопродајна цена векне хлеба "сава" од пола килограма износила до 54 динара.

Он је додао да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација вољно да у наредном периоду настави разговоре са представницима производјача хлеба у циљу проналажења начина за олакшање њиховог пословања и пружања различитих видова помоћи из делокруга надлежности министарства, пише у саопштењу.

Пралица је на састанку истакао неопходност измене Уредбе правдајући такав захтев ценама брашна и транспорта, које су од доношења важеће Уредбе до данас порасле.Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500" важи до 30. септембра 2012. године.


#   хлеб   Расим Љајић   Братислав Вукадиновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима