Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poskupeće nam hleb !

rssBookmark and Share

09.08.2012. Izvor : Agencija TANJUG

Predsednik Unije privatnih pekara niškog regiona Bratislav Vukadinović rekao je da su problemi sa cenom hleba posledica nekontrolisanog izvoza žita.

Poskupeće nam hleb !

Od 18 dinara u žetvi stigli smo do cene žita od 28 dinara sa porezom na dodatu vrednost, a brašno je dostiglo cenu od 39 dinara sa tendencijom daljeg rasta, rekao je Vukadinović.

U takvim uslovima, dodao je on, privatni pekari moraće da povećaju cena osnovne životne namirnice koja se u Nišu u ovom trenutku prodaje od 31 do 44 dinara za veknu.

Vukadinović očekuje da od 1. oktobra gornja granica za veknu bude cena od 54 dinara. Obilazeći pekare u ovom delu Srbije Vukadinović je primetio da se u ruralnim sredinama pretežno kupuje beli hleb, a urbanim je, kako dodaje, traženiji crni i raženi hleb.

Ipak kako tvrde u Vladi osnovna vrsta hleba "sava" neće poskupeti do daljnjeg i maksimalna cena vekne ostaće 44 dinara. Naime, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić odgovarajući na zahteve Unije pekara Srbije, rekao je da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ostaje na snazi, jer nema realnog osnova za njene izmene, saopštio je Ljajićev kabinet.

Ljajić je razgovarao danas sa predsednikom Unije pekara Srbije Zoranom Pralicom o zahtevima pojedinih proizvodjača hleba za promenom te vladine uredbe kojom bi maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma iznosila do 54 dinara.

On je dodao da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija voljno da u narednom periodu nastavi razgovore sa predstavnicima proizvodjača hleba u cilju pronalaženja načina za olakšanje njihovog poslovanja i pružanja različitih vidova pomoći iz delokruga nadležnosti ministarstva, piše u saopštenju.

Pralica je na sastanku istakao neophodnost izmene Uredbe pravdajući takav zahtev cenama brašna i transporta, koje su od donošenja važeće Uredbe do danas porasle.Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" važi do 30. septembra 2012. godine.


#   hleb   Rasim Ljajić   Bratislav Vukadinović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima