Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник Вучић одликовао потпуковника Димчевског за лично херојство и вешто командовање

rssBookmark and Share

Београд 09.04.2020. РТС

Поводом 21. годишњице битке на Кошарама, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одликовао је Орденом белог орла са мачевима другог степена, потпуковника Драгутина Димчевског за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године.

Драгутин Димчевски
Драгутин Димчевски

На Велики петак 9. априла 1999. године, припадници такозване Ослободилачке војске Косова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у рејону карауле Кошаре и напали јединице Војске Југославије са циљем прекидања комуникација на линији Ђаковица-Призрен и запоседања већег дела Метохије, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

У саопштењу се истиче да је 53. гранични батаљон био прва јединица наше војске која је примила непријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља чувајући Отаџбину.

Поред ове, у бици су учествовале и 125. моторизована бригада, 63. падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, делови Приштинског корпуса, резервисти и руски добровољци.

Битка на Кошарама трајала је до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године, губици на обе стране су били велики: 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца).

У непријатељским редовима тзв. ОВК је изгубила преко 200 припадника, а уништено је и пет тенкова Војске Албаније.


#   Београд   Владичин Хан   Александар Вучић   63. падобранска   Ђаковица   одликовање   Битка на Кошарама   Хероји са Кошара   Драгутин Димчевски   Призрен
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима