Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog za lično herojstvo i vešto komandovanje

rssBookmark and Share

Beograd 09.04.2020. RTS

Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine.

Dragutin Dimčevski
Dragutin Dimčevski

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u rejonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacija na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

U saopštenju se ističe da je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.

Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Košarama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca).

U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije.


#   Beograd   Vladičin Han   Aleksandar Vučić   63. padobranska   Đakovica   odlikovanje   Bitka na Košarama   Heroji sa Košara   Dragutin Dimčevski   Prizren
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima