Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представник америчке амбасаде посетио Српско-руски хуманитарни центар у Нишу

rssBookmark and Share

13.07.2017. Јужна Србија Инфо

Јуче је Српско-руски хуманитарни центар у Нишу (СРХЦ) посетио представник амбасаде САД у Србији – помоћник војног аташеа Хајрум Гарвин.

Фото: СРХЦ
Фото: СРХЦ

Саопштење Центра преносимо у целости.

Гост је био упознат са историјом СРХЦ, структуром и правним основама рада, доприносом у превенцији и уклањању последица природних непогода у Србији и региону, пружањем хуманитарне помоћи, ефикасношћу српског система за ванредно реаговање укључујући и обуку српских стручњака у образовним установама ЕМЕРКОМ Русије као и на полигону Центра, трошковима савремене притивпожарне и опреме за спасавање која се испоручује Србији.

Представници америчке амбасаде добили су одговоре на сва питања која су их занимала, укључујући и питање руско-српског међувладиног споразума о условима боравка, привилегијама и имунитету особља СРХЦ. Господин Х. Гарвин је добио прилику да лично испита материјална и техничка средства Центра. Од посебног интереса био је ситуациони центар, чија електронска опрема омогућава брзо добијање информација о климатској и техногеној ситуацији у региону и прави даље прогнозе. У том погледу, није било коментара америчких гостију.

Прва посета представника америчке амбасаде СРХЦ за три године рада, била је још један доказ потпуне транспарентности хуманитарних активности Центра у Србији и региону у целини.

Амерички гост је такође обавештен да ће у блиској будућности деминерска јединица СРХЦ почети са чишћењем српске земље, а прва испорука опреме и технике ће стићи из Русије како би се допуниле резерве Центра и развила база за обуку.

Доказ чињенице да су Центар и његове активности јавне и отворене за посете, је да се очекује да ће особље амбасада Аустрије, Швајцарске и Пољске посетити СРХЦ у наредној седмици. Центар свима жели добродошлицу!


#   Америка   амбасадор   посета   РСХЦ Руски хуманитарни центар   Вјачеслав Власенко   Хајрим Гарвин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима