Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavnik američke ambasade posetio Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu

rssBookmark and Share

13.07.2017. Južna Srbija Info

Juče je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu (SRHC) posetio predstavnik ambasade SAD u Srbiji – pomoćnik vojnog atašea Hajrum Garvin.

Foto: SRHC
Foto: SRHC

Saopštenje Centra prenosimo u celosti.

Gost je bio upoznat sa istorijom SRHC, strukturom i pravnim osnovama rada, doprinosom u prevenciji i uklanjanju posledica prirodnih nepogoda u Srbiji i regionu, pružanjem humanitarne pomoći, efikasnošću srpskog sistema za vanredno reagovanje uključujući i obuku srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama EMERKOM Rusije kao i na poligonu Centra, troškovima savremene pritivpožarne i opreme za spasavanje koja se isporučuje Srbiji.

Predstavnici američke ambasade dobili su odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i pitanje rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja SRHC. Gospodin H. Garvin je dobio priliku da lično ispita materijalna i tehnička sredstva Centra. Od posebnog interesa bio je situacioni centar, čija elektronska oprema omogućava brzo dobijanje informacija o klimatskoj i tehnogenoj situaciji u regionu i pravi dalje prognoze. U tom pogledu, nije bilo komentara američkih gostiju.

Prva poseta predstavnika američke ambasade SRHC za tri godine rada, bila je još jedan dokaz potpune transparentnosti humanitarnih aktivnosti Centra u Srbiji i regionu u celini.

Američki gost je takođe obavešten da će u bliskoj budućnosti deminerska jedinica SRHC početi sa čišćenjem srpske zemlje, a prva isporuka opreme i tehnike će stići iz Rusije kako bi se dopunile rezerve Centra i razvila baza za obuku.

Dokaz činjenice da su Centar i njegove aktivnosti javne i otvorene za posete, je da se očekuje da će osoblje ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske posetiti SRHC u narednoj sedmici. Centar svima želi dobrodošlicu!


#   Amerika   ambasador   poseta   RSHC Ruski humanitarni centar   Vjačeslav Vlasenko   Hajrim Garvin
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima