Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Мирослав Лазански

Bookmark and Share

04.08.2021. Јужна Србија Инфо

Мирпслав Лазански српски писац, новинар, војнополитички коментатор, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и амбасадор Републике Србије у Руској, преминуо је јуче у 71. години живота од последица срчаног удара.

Фото: Драган Кујунџић Танјуг - screenshot
Фото: Драган Кујунџић Танјуг - screenshot

У Карловцу је завршио основну школу, у Требињу средњу, а у Загребу правни факултет. Као новинар је писао за тамошње листове Полет, Вјесник, Данас и Старт. У фебруару 1991. прешао је у Београд и почео да пише за дневни лист Политика. Осим тога, писао је и за листове Политика експрес, НИН, Вечерње новости, загребачки Старт, Катимерини, Diamond weekly и Securitarian. Написао је седам књига и аутор је десетак телевизијских серијала.

Извештавао је из ратова у Авганистану, Бејруту, Чеченији, Заиру, Либану, из ирачко-иранског сукоба, током операције Пустињска олуја, за време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову и Метохији, Либији итд.

Интервјуисао је, између осталог, команданте НАТО снага генерала Бернарда Роџерса (октобра 1982) и генерала Џона Галвина (1990). Такође је интервјуисао маршала Совјетског Савеза Сергеја Ахромејева (1982), команданта Варшавског пакта Виктора Куликова (1986), министра одбране Совјетског Савеза маршала Дмитрија Јазова (1988), комаданта ратне морнарице СССР, адмирала флоте Владимира Чернавина, председника Сирије — маршала и врховног комаданта Сиријске арапске армије — Башара ел Асада (2016), те још тридесетак других министара одбране и начелника генералштаба различитих армија широм света.

Био је колумниста је дневних новина Политика где је махом писао о војним и геополитичким темама.

На изборној листи кандидата Српске напредне странке за посланике у Скупштини Србије за изборе 2016, нашао се у групи нестраначких личности на листи коју предводи Александар Вучић.

Именован је за амбасадора Србије у Москви у јулу 2019. године и тада престао да пише колумне за „Политику”.

Његова тетка Биљана Плавшић је бивши председник Републике Српске.

Датум сахране биће накнадно објављени, саопштили су из МСП..


#   новинари   Русија   медији   Писац   In memoriam   аналитичар   Политика лист   Министарство спољних послова   Мирослав Лазански   Војска Србије
@PolitikaJavlja @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима